Ричард Алибегов: Ставката за ресторантьори и фитнеси от 9% ДДС трябва да остане

Ставката за ресторантьори и фитнеси от 9% ДДС трябва да остане. Това бяха най-засегнатите браншове. Едва от пролетта сме ползвали мярката без ограничение. Искаме с удължаването на бюджета и тя да продължи и след 31 декември. Това каза за предаването "Твоят ден" на Нова телевизия председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

"Имаме 30% спад на оборота в сравнение с 2019 г. Ако ДДС-то се върне на 20%, трябва значително да се вдигнат цените, защото разходите ни са три пъти повече, а токът 2,5 пъти спрямо 2019 г. Може да се вкара удължаването на мярката чрез преходни и заключителни разпоредби", допълни още Алибегов.

„Минималният осигурителен праг в бранша е 800 лева след намаляването на ставката. 7% от намалената ставка се връща чрез данък печалба", каза Алибегов.

Според икономиста Георги Вулджев намаленото ДДС спокойно може да бъде удължено: "Не повече от 200 млн. ще струва удължението на мярката. Фискалната тежест е нищожна, въпреки че имаме бюджетен дефицит. Може да се предотврати и ръст на безработицата. Пониженото ДДС е нетен плюс за бюджета и поддържа заетостта. Стабилизирането на дефицита трябва да е от страна на разходите.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика