Ричард Гренел - Човекът на поста

“Радвам се да обявя, че нашият високоуважаван посланик в Германия Ричард Гренел ще заеме поста на временно изпълняващ длъжността директор на Националното разузнаване. Рик представлява страната ни изключително добре и очаквам с нетърпение да работим заедно”.

Това написа президентът на САЩ Доналд Тръмп в профила си в социалната мрежа “Туитър” на 19 февруари и разтърси из основи шпионската общност зад океана. В същото кратко послание обитателят на Белия дом благодари на досегашния временно изпълняващ длъжността директор на Националното разузнаване Джоузеф Макгуайър за “изключителната работа”, която е свършил и изрази надежда да продължат да работят заедно, “може би на друг пост в администрацията”.

Рокадата на поста топ-разузнавач на САЩ (координатор на всичките 17 американски шпионски служби) дойде няколко дни, след като подчинени на Макгуайър докладваха пред членове на Конгреса, че Русия отново работи активно за намеса в предизборната кампания, с основна цел преизбирането на Доналд Тръмп през ноември. Същите уведомили и независимия сенатор и кандидат за номинацията на Демократическата партия за президентския вот Бърни Сандърс, че част от тези усилия са насочени и към “избутването” му той да е претендентът срещу Тръмп. След изтичането на информацията за тези брифинги в медиите последното беше използвано от опонентите на Сандърс в последния досега предизборен дебат на демократите в Южна Каролина във вторник и провокира изявление от негова страна директно към руския президент Владимир Путин “да стои настрана” от демократичния процес в САЩ.

Макгуайър падна поредна жертва на машинациите около преизбирането на Тръмп, след като предшественикът му Дан Коутс бе освободен от поста през август миналата година, около скандала с телефонния разговор с украинския президент Владимир Зеленский. Коутс е и последният заемал поста с одобрението на Сената - назначавайки Макгуайър, и съответно Ричард Гренел след него с временен статут, Тръмп “прескача” необходимостта от преминаване през законодателната процедура. Ход, който използва още от встъпването си в длъжност през 2017 г., за да заменя топ-ръководни кадри в американската администрация с верни нему лица.

В този контекст не малко международни наблюдатели коментират, че дори и Гренел несъмнено да се е позиционирал в очите на американския президент като отдаден лоялист, той по никакъв начин не е квалифициран за поста на директор на Националното разузнаване на САЩ. Най-малкото уволненият Макгуайър е бивш вицеадмирал от флота и директор на Центъра за борба с тероризма, докато Гренел от своя страна е кариерен дипломат, но с никакъв опит в специални служби или въоръжените сили. В изявлението на Белия дом, потвърждаващо назначението, се посочва той има “години опит в контактите с разузнавателната общност”, като говорител на посланика на САЩ в ООН между 2001 и 2008 г. И също така като специален пратеник на американския президент в мирните преговори между Сърбия и Косово. За което бе назначен едва през октомври миналата година, в качеството си на американски посланик в Германия. Пост, който апропо, запазва успоредно с директорския, защото все пак е само “временно”.

Въпреки това, Ричард Гренел пристига с цял собствен екип, включително първия му заместник Кашияп Пател, който ще бъде натоварен със задачата да “прегледа нещата”, започвайки от разследването на ФБР за руската намеса в президентските избори през 2016 г. В качеството си на директор на Националното разузнаване, Гренел има правомощията и достъпа до всяка секретна информация и разследване на тайните служби, приключили и текущи. Според въпроса колко дълго ще остане новият титуляр на поста предвид наложения от американските закони срок от 11 март, до който президентът Тръмп трябва да обяви постоянен директор. Гренел вече заяви, че не възнамерява да заема позицията повече от необходимото, т. е. има 210 дни, докато следващият, вече постоянен директор, премине процедурата по одобрение в Сената.

 

Пробив за гей-правата

Но отвъд законодателно-бюрократичната американска каша, да кажем няколко думи и за действащия, пък макар и временно, директор на Националното разузнаване на САЩ. Ричард Гренел е роден на 18 септември 1966 г. Убеден републиканец, той е ръководител на преслужбата на САЩ в ООН между 2001 и 2008 г., при четирима последователни посланика. Говорител по външната политика на президентската кампания на Мит Ромни през 2012 г., четири години по-късно основаната от Ричард Гренел консултантска компания съветва правителството на Виктор Орбан. Назначен от Доналд Тръмп за посланик в Германия през 2017 г., с новия си пост той става най-високопоставеният открит гей в американската администрация.

 

За него

Няма нужните умения

Всеки (б. р. - който познава Ричард Гренел) знае, че той няма никакви квалификации за тази работа. Рик има много таланти и значителен набор умения. Но изискванията на пълна безпристрастност, които налага длъжността на главен президентски координатор на разузнаването, по никакъв начин не са съотносими с този негов набор умения.

Марк Груумбридж, бивш колега на Гренел в мисията на САЩ в ООН

 

„Къртица“ на Тръмп

Всеки заемал поста (б. р. - на директор на Националното разузнаване) е идвал с относителен опит, какъвто той (Ричард Гренел) не притежава и това е много опасно. Също така говорим за президент, който презира и се страхува от разузнавателната общност още отпреди да положи клетва и ги смята за враждебни нему инструменти на дълбоката държава. Явно най-важното нещо тук е, че президентът смята, че Гренел ще работи в негов интерес.

Робърт Лит, бивш юридически съветник на директора на Националното разузнаване

 

Маневра срещу закона

Президентът е селектирал индивид без никакъв опит в областта на шпионажа, за да служи като лидер на разузнавателната общност, с временен статут. Тези временни назначения са очевиден опит да се заобиколят конституционните правомощия на Сената да съветва и дава одобрението си за такива критични за националната сигурност назначения, пренебрегвайки ясните намерения на Конгреса при създаването на поста Директор на националното разузнаване през 2004 г.

Марк Уорнър, сенатор-демократ, член на комисията по разузнаване в Сената на САЩ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети