Ричард Старки - Сър Ринго

Най-пренебрегваният от „Бийтълс” - барабанистът в сянка, чаровникът Ринго Стар най-сетне ще получи своя личен звезден миг. На Нова година кралица Елизабет Втора трябва да го удостои с рицарско звание заради заслугите му в музиката и благотворителността. От легендарната английска банда останаха само двама живи - 77-годишният Ринго и 75-годиният Пол, сър Пол Маккартни от 1997 г.

“Обичам Бетховен, той ми е любимият поет!”, е един от знаменитите цитати на Ринго Стар.

Ричард Старки е рожденото име на четвъртия Бийтълс. За разлика от останалите бийтълси, той произхожда от най-бедната част на Ливърпул. Родителите му се развеждат, когато е на три години. Бил е безкрайно болнаво дете - толкова болнав, че е имал повече отсъствия от училище, отколкото присъствия. Вследствие на остър перитонит той изпада в десетдневна кома. Следващите 4 години прекарва по болници и се научава да чете чак на 9 г. Тъй като е безнадеждно изостанал от уроците, той губи интерес и започва да бяга от училище. На 13 г. отново се разболява тежко - този път от плеврит и изкарва още една година по болници. В крайна сметка му се събират всичко на всичко 5 г. училище. По-късно в живота си доста съжалява за това, че е останал недоучен.

Не е изненадващо, че започва да свири на барабани в болницата. “Започнах с макари върху шкафчето до главата ми. Изкарах 10 месеца на легло и нямаше какво да правя. Така се зарибих, че след това само барабани ми бяха в главата.’

След този болничен престой Ринго така и не се връща в училище. “В моя квартал нямаше как да оцелееш, ако не си член на някоя банда. Не можех много да се бия, но пък бягах бързо. Това е много полезно умение, когато срещу теб се задават петима.”

На 17 г. получава първия си сет барабани на старо - подарък от втория мъж на майка си. “Ще видиш, ще стана най-добрият барабанист в света”, зарича се с грейнало лице Ричард. Започва да свири с една група по сватби и купони, а след това и по клубове. През деня е чирак техник, а нощем - музикант. Пет години по-късно става барабанист на най-известната група в света.

Десетилетия наред несправедливо е смятан за най-малко талантливия от Ливърпулската четворка. Неговото значение за зараждането и просъществуването на “Бийтълс” се простира отвъд музиката. Той е спойката, причината да се задържи бандата, балансьорът между гигантското его на Джон, Пол и Джордж Харисън. Барабанистът в дъното на сцената, който не е написал нито един от хитовете на легендарната банда, задължително изпълнява поне по една от песните във всеки албум. И все пак е автор на песента Octopus’s Garden. Той е връзката им с реалния свят, единственият член на бандата, внушаващ доверие. С грозноватото си лице и печалните големи тъмносини очи, той изглежда някак по-близък и по-достъпен за феновете. Затова и новината, че ще получи рицарско звание, изпълва с топлина сърцата на няколко поколения, израсли с песните на “Бийтълс”.

За последен път кракът на Ринго Стар е стъпил в Бъкингамския дворец през 1965 г., когато кралицата връчва на четворката Почетния орден на Британската империя. Впоследствие Джон връща своя, придружен от писмо до кралицата: “Ваше величество, връщам ви този медал в знак на протест срещу срещу британската намеса в онова между Нигерия и Биафра, срещу нашата подкрепа за Америка във Виетнам и срещу падането на Cold Turkey надолу в класациите. С любов: Джон Ленън.” Ринго казва, че никога не би върнал своя, който бил твърде важен за него. Той също така твърди, че нищо не помни от връчването, понеже цялата банда били друсани.

След разпадането на “Бийтълс” и смъртта на Джон Ринго сякаш остава най-разумният от бившата четворка. В момента, на 77 г., той е жизнен, строен и изглежда с 20 г. по-млад. Вероятно защото е вегетарианец и практикува йога. От 1975 г. има втори брак с бившето момиче на Бонд Барбра Бах, а иначе е баща на три деца от първата си съпруга Морийн Кокс.

По ирония на съдбата, той, уж най-малко талантливият бийтълс, след разпадането на групата е първият, който успява да изплува с хитови соло парчета. През 1989 г. сформира бандата си Ringo's All-Starr. Тя не е с постоянен състав - музикантите непрекъснато се менят, те са все негови приятели като Гари Брукман от “Прокъл Харъм”, Джо Уолш от “Ийгълс”, Дейв Едмъндс, Питър Фрамптън, Джак Брус и Били Престън. С All-Starr прави турнета и записва албуми вече цели 30 г. Не се радва на славата на Пол Маккартни, може би залите, в които свири, не винаги се пълнят, но на Ринго не му пука. Пари не му трябват. Личното му богатство възлиза на 300 млн. лири стерлинги.

Ринго и Пол се събраха миналата година, за да запишат рокендрол песен за новия соло албум на Ринго Give Me Love. В парчето участват Едгар Уинтър (клавир) и Джо Уолш от “Ийгълс” (вокал и китара).

На черешата

“Имам фотографии как свиря на разни сцени по целия свят. Но нямам никакъв спомен. И във Вашингтон съм свирил с “Бийч бойс”... поне така са ми казвали. Няма защо да не им вярвам на хората, нали имам снимки и от там.” През 1988 г. с приятелката си по чашка Барбара влиза в клиника за алкохолици. Той е малцината от късметлии, които успяват да се измъкнат от алкохолната зависимост. До ден днешен той е член на АА (”Анонимните алкохолици”) и е спонсор на каузи, подкрепящи хора, които се борят със зависимостите си.

ЗА НЕГО

Ринго е сенилен

и търси внимание

Ринго вече е сенилен и явно търси внимание. Защо не вземе да си пусне слух за себе си, вместо да твърди, че Пол Маккартни е умрял през 1966 г., а аз съм негов двойник.

Пол Маккартни през 2015 г.

Беше

най-влиятелният

в “Бийтълс”

Може би никой няма да повярва, но Ринго беше най-влиятелният член на “Бийтълс”. Когато се запознах с тях, това веднага ми стана ясно. Него всички го обичаха, търсеха го за съвет. Джон беше на настроения, докато Ринго винаги беше мил, внимателен и справедлив. И наистина вярваше, че на света трябва да се възцари мир и любов. А сега вече дори не му се налага да убеждава хората в това. Той самият някакси въплъщава идеята за мир и любов. Радвам се, че му предстои дълъг живот.

Йоко Оно

Всичко, което

ние не сме

От момента, в който той се появи, “Бийтълс” се издигна на друго ниво. Той беше човекът, когото винаги сме търсили. Беше всичко, което ние не сме. Беше стабилен като скала, можеше да свири всичко.

Джордж Харисън

Дори не е

най-добрият барабанист

в “Бийтълс”

Ринго Стар да е най-добрият барабанист в света? Глупости! Той даже не е най-добрият барабанист в “Бийтълс”.

Комедиантът Джаспър Карът

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети