Роботи идват в София през май

Българи показват безпилотен самолет

Роботи, киберобувки, летящ ховърборд, умни очила, дронове – това са само част от технологичните иновации, които ще превземат НДК на 14 и 15 май, когато над 10 хил. посетители от 115 държави ще посетят Webit.Festival Europe - най-голямото събитие за дигитални технологии, иновации и предприемачество в Европа.

Очаква се най-модерните роботи да дебютират на фестивала. Основателите на калифорнийската компанията Realbotix ще доведат в България хитовите роботи-компаньони, а Furhat Robotics ще представят социалния робот, с който може да говориш на всякакви теми.

Посетителите ще видят и дебютните технологии, с които може да полетят в небето – Hoverbike и FlytCycle. Летящите мотори Hoverbike могат да достигнат височина до 5 метра над земята и до 100 км/ч, докато FlytCycle летят доста по-ниско – до два-три метра и са изцяло електрически.

На изложението ще бъдат показани и умни очила Pocket Sky, които излъчват ултравиолетова светлина в очите, чрез която организмът се приспособява по-бързо към смяната на часовата зона. Базирана във Виена компания ще демонстрира и иновативни киберобувки – технология, която се използва при прожектирането на игри във виртуална реалност.

Българите, за които „Труд“ писа преди година, също ще са на фестивала. Двамата братя Свилен и Константин Рангелови и техният екип проектираха безпилотен самолет за доставки, който има капацитет да пренася до 350 килограма и с едно зареждане може да прелети разстояние от 2500 километра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес