Роботи проверяват за маски в хотела

В Италия за неваксинираните искат тестове на всеки 2 или 3 дни

На много места изискват зелен сертификат, но не проверяват при влизане

Умни машини чистят и доставят храна

В Италия роботи проверяват за маски и мерят температурата на влизащите гости в хотели, заведения и музеи, видя репортер на „Труд“. Ако тялото ви гори или откажете да сложите маска на лицето си, умната машина отчита това и отказва да отвори плъзгащите се входни врати на хотела. На места пък са поставени скенери за електронни сертификати, които допускат посетителите само след сканиране на документа.

По този начин от бизнеса са оптимизирали процеса по допускане на клиенти, избягват образуването на големи опашки и са спестили разходите за персонал, който да следи влизащите в обекта. Все повече места за настаняване в Италия залагат и на роботи, които да чистят и дезинфекцират стаите и общите пространства в хотелите, както и да доставят храни и напитки до стаите на гостите.

В момента, за да се настаните в хотел, да посетите заведение и въобще да влезете в Италия е задължително да имате електронен сертификат, че сте ваксиниран, или да покажете негативен антигенен тест, който е валиден 48 часа, или PCR отрицателен резултат, който важи 72 часа. Проблемът е, че такива тестове в Италия може да бъдат направени на определени места, които често не работят в събота и неделя, а понякога в тях свършват тестовете или при положителна проба ги затварят за дезинфекция.

В същото време голяма част от заведенията и магазините, които не са в централните части на градовете, в повечето случаи не искат никакви документи за имунизация или отрицателен тест, въпреки че според правилата могат да ви откажат да седнете в тях, ако нямате такива. Без сертификат можете да пътувате в градския транспорт и метрото. Но пък трябва да ги представите при качване в междуградски транспорт.

Въпреки че реално можете да прекарате повече дни в избрания хотел, след като е изтекла валидността на ковид теста ви, както и да посещавате редица заведения без да ви изискат такъв, не бива да забравяте, че по всяко време могат да ви проверят за наличието на документа. При излизане от страната също задължително ви трябва подобен документ.

Имунизираните правят и тест,
ако са пътували в рискови страни през последните 14 дни

Организират изложения с хиляди посетители

На влизане в Италия българите представят зелен сертификат или отрицателен тест. Още преди да се качите в самолета, автобуса или колата трябва и да попълните и документ с редица данни за пътуването си, от коя страна пристигате, къде сте пътували през последните 14 дни, къде се настанявате, постоянен и временен адрес, други лични данни и информация за близък човек, с който италианските власти да се свържат при нужда. Но при пристигане този документ обичайно не се проверява.

Електронните сертификати на кацащите също не се проверяват, като с приложение за наличие на зелен сертификат се гледат документите на един от 10-15 човека. Различните авиокомпании имат различни изисквания за качване на борда им, така че броят на попълваните документи може да е значителен, а при престой в определени държави през последните две седмици, може да се наложи дори ваксинираните да представят при влизане отрицателен ковид тест.

Въпреки всички тези изисквания към посетителите в страната, през последните малко под 5 месеца само в Милано са организирани 30 големи световни изложения с десетки хиляди посетители и много изложбени площи, като всички посетители се допускат до панаирното градче след представяне на сертификат за ваксинация или документ за отрицателен тест, обясни изпълнителният директор и генерален мениджър на Фиера Милано Лука Палермо. В събитийния център работят и няколко лаборатории, в които могат да бъдат направени тестове от неимунизираните посетители и изложители, както и от онези, които са с игли на руската ваксина Спутник или на китайската Синовак, които не са признати на територията на ЕС. Маски в Италия се носят във всички закрити площи, но не и по улиците, а в заведенията с такива е единствено персоналът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа