Робърт Дювал - Напалм на сцената

Ако има селекция за филми икони, легенди и всякакви подобни клишета, то задължително в нея попада „Апокалипсис сега”. И ако има сцена, която е култова за любителите на военния жанр е атаката с хеликоптери над виетнамско село. И ако има реплика в тези 457 200 метра лента, то тя е на подполковник Килгор: „Обичам мириса на напалм рано сутрин. Мирише на... победа.”

В ролята е Робърт Дювал, който получава номинация „Оскар” заради точно тази сцена, и който оня ден стана на 90 години. Филмът наистина е кинематографичен подвиг както на режисьора Франсис Форд Копола и на целия екип. Копола е на ръба на силите си, мисли за самоубийство, част от екипа се пристрастява към наркотиците, пилотите на хеликоптерите снимат, когато не воюват наистина. Според първоначалните планове снимките е трябвало да отнемат шест седмици, но поради различни усложнения, както и заради тайфун, който унищожава снимачната площадка, процесът се удължава 16 месеца. На Копола са му нужни три години, за да направи монтаж на заснетите кадри.

Ветеранът актьор и режисьор Робърт Селдън Дювал е роден на 5 януари 1931 г. в Сан Диего, Калифорния. Майка му Милдред Вирджиния (Харт) е актриса в любителски театър, а баща му Уилям Хауърд Дювал е морски офицер, който по-късно стига до звание адмирал. Дювал е завършил драма в колежа, след което е служил на две години в армията. През 1953 г. се записва в театралната школа в The Neighborhood Playhouse School в Ню Йорк. Боби, както го наричат всички, учи при Санфорд Майснер, заедно с Дъстин Хофман, с когото Дювал споделя квартирата си. Двамата стават много близки, а към тяхната компания се включва и тогава младият актьор Джийн Хакман. Докато с Дъстин гонят мацки, с дружбата му с Джийн била доста кибритлийска и двамата често се сбивали с други пиячи по баровете.

Пробивът на Дювал идва, когато Мейснър го включва в пиесата „Среднощен гост” („The Midnight Caller”) на Хортън Фут. Фут харесва страшно много Бил и го препоръчва за ролята на инвалида Бу Радли във филма по романа на Харпър Ли - „Да убиеш присмехулник” (1962). Фут е сценарист на лентата, а режисьор е Робърт Мълиган.

Дювал се прочува и като театрален актьор в Ню Йорк, печелейки награда Obie през 1965 г., за пиесата „Гледка от моста” на Артър Милър. В тази пиеса Дъстин Хофман е помощк-режисьор.

Франсис Форд Копола, в ролята на „Кръстникът” (1972), събира Дювал с Брандо и Каан и му осигурява пробив в кариерата като адвокат на мафията „Том Хаген”. Той получи първата от шестте си номинации за Оскар за ролята.

Партньорството му с Копола и Марлон Брандо започва по-рано - в „Преследването” (1966). Франсис Форд Копола е този, който отново събира Дювал, Марлон Брандо и Джеймс Каан в „Кръстникът” (1972), проправяйки пътя му в киното с ролята на гангстерския адвокат Том Хагън. Дювал получава първата си номинация за „Оскар” от общо 6.

Следват роли в: „Кръстникът 2” (1974), „Елитни убийци” (1975), „Телевизионна мрежа” (1976), „Седем процента решение” (1976). и разбира се идва „Апокалипсис сега” (1979) и поредна номинация.

Той не се появява в „Кръстникът: Част III” (1990), тъй като студиото не отстъпва на исканията на агентите му за заплата да бъде съизмерима с тази на Ал Пачино, който получава 5 милиона долара за ролята си на Майкъл Корлеоне.

Изобщо кариерата му е като бомбардировка с напалм. Играе чудовищно, а след него остава мирисът на талант. Има четири брака, като последният му е с родената през 1972 година аржентинска актриса и режисьорка - Лусиана Педраса. Интересното е, че тя е родена на същата дата - 5 януари, както и Боби, но с разлика от 41 години. Двамата се запознават на снимачната площадка на „Убийствено танго” (Assassination Tango, 2002). Крими трилърът е продуциран и режисиран от Робърт Дювал. Той играе и главната роля. Един от изпълнителните продуценти е и Копола.

Филмът е посветен на тангото и затова е заснет в Буенос Айрес. Между другото Дювал говори перфектен испански. Двамата с Лусиана започват връзката си на снимачната площадка и се женят година по-късно, веднага след премиерата на филма. Да е жив и здрав великият актьор, догодина ще отбележат нейния петдесет годишен юбилей.

„Убийствено танго” е смазваща финансова катастрофа за продуцента, но какво са парите, когато намираш любовта?

 

 

Ревнувахме го

И двамата (с Джийн Хекман) ревнувахме Боби Дювал, защото той получи работата много рано, докато аз бях в Ню Йорк седем или осем години, преди да си намеря професионална работа. Беше ми много приятно да го режисирам на сцената по-късно, но си го ревнувах яко. Той вече беше утвърден актьор и с награди. Честно да ви кажа тази ревност по-скоро си беше приятелска и редовно се заяждахме с него, както в студентските години.

Дъстин Хофман, актьор

 

 

Пак бих се омъжила за него

Въпреки, че сме съпрузи в живота, на снимачната площадка той е авторитетът. Много е хубаво да се работи с него, защото знае какво иска, знае как да го направи и това носи много увереност на екипа. В „Диви коне” обаче доста се поизмъчих, защото работата беше много тежка, на моменти и опасна. Иначе животът с него е страхотен. Пак бих се омъжила за него.

Лусиана Педраса, актриса, съпруга

 

 

Дава думата на актьора

Работил съм с някои хора, които са наистина педантични към своите сценарии и искат всичко да бъде направено точно така, както са го написали, защото са го видели в главата си и не искат някой да променя нищо. Но работата с Боби беше обратното. Той искаше да разбере как искаме да го подходим, преди дори да даде някаква посока, и посоката беше само полезна. Режисирането на актьори може да бъде добро, ако се направи като заснемане на документален филм - да има достоверност. Боби има усет към това.

Джош Хартнет, актьор

 

 

Кибритлия е

В младежките си години изкарахме страхотно с Боб Дювал и с Дъстин Хофман. Боби е наистина кибритлия - носи това от армията, както и впрочем и аз. Влезехме ли в бар, нямаше никакъв шанс да се размине без бой, ако някой нещо ни се изпречка. Радвам се, че и тримата успяхме на сцената и не спираме да работим. Все още момчешкото живее в нас.

Джийн Хекман, актьор 

Прекарва времето си във Вирджиния

Робърт Дювал притежава огромно имение във Вирджиния, където се занимава със земеделие. На неговото поле по време на гражданската война са се водили интензивни битки между войските на Севера и Юга. Той редовно намира шрапнели, снаряжение и оръжие, останали от онова време. Филмът „Богове и генерали”, в който той участва, е сниман в значителна част в неговото имение. Във лентата на Роналд Максуел Дювал се превъплъщава в ролята на най-изтъкнатия генерал на конфедерацията - Робърт Лий, който е израснал във Вирджиния. Лий е пряк потомък на Томас Мор и крал Робърт II Шотландски. Робърт Дювал не е. Но точно в имението на Дювал, Лий печели една от най-големите си битки.

Коментари

Задължително поле