Роджър Уотърс: Светът e пред изчезване

Води се пропагандна война, за демонизирането на Путин, Асад и Иран

Светът балансира на ръба на пълното изчезване, което може да се случи включително и заради сегашната борба с руснаците. Това заявява легендарният музикант от „Пинк Флойд“ Роджър Уотърс в интервю за руския всекидневник „Известия“, дадено в навечерието на концертите му в Санкт Петербург и Москва в края на август. В разговора той засяга ши рок спектър от теми свързани с международните отношения и множеството кризи в световен мащаб – от войната в Сирия, през конфликта между Израел и палестинците, до кризата в Източна Украйна, санкциите срещу Русия и аферата „Скрипал“.

Особено внимание в интервюто се обръща на предизвиканото от Уоджър Уотърс голямо брожение в западните медии през април с изказването си, че действащата в Сирия хуманитарна организация „Белите каски“ е фалшива, в контекста на предполагаемото нападение с химическо оръжие в сирийския град Дума. Музикантът цитира информация, събрана от британски и американски журналисти, посетили мястото на инцидента ден по-късно.

„Лекарите са им заявили, че не е имало никаква химическа атака. Никой не е умрял в Дума в онзи ден, когато тази атака уж е трябвало да са случи – нито един човек. (...) Ето затова аз казах от сцената, че всичко това е фалшификация. И ние, гражданите на САЩ, Франция и Великобритания, трябва да изискаме нашите правителства да не бомбардират чужда държава заради нещо, в което дори те не са вникнали. Това беше просто епизод на пропагандната война, която се опитва да демонизира Путин, Асад, Иран и така нататък“, подчертава Уотърс.

Според него международните санкции, наложени срещу Русия са неоснователни:

„Че атаката срещу двамата Скрипал е глупост, е ясно дори на човек с едно мозъчно полукълбо. Но у мнозина отсъства дори това едно полукълбо и затова те вярват в този абсурд. Аз бих искал да заявя на целия свят: „Искате да започнете война с руснаците? Вие какво, луди ли сте?“, казва още Роджър Уотърс.

Превод: „Барикада“ (със съкращения)

Коментари

Задължително поле