„Лудогорец“ продължава в Европа и напролет!

Дневен хороскоп на Алена за петък, 13.12.2019

На 13 декември 2019 да почерпят

Външният министър на Македония: Езикът ни има свое историческо развитие и е признат от лингвистите

НСО за блъснатото дете: При вина на служителя ни ще бъдат предприети всички законови мерки

Румен Радев: От върховенството на закона зависи българите да вярват в държавата си

Цвета Караянчева събра бившите председатели на парламента в навечерието на Коледа

Започна рекултивиране на сметището на Пазарджик

„Канал Истанбул” ще бъде решен на търг Трасето между Черно и Мраморно море ще е 45 км

Автомобил на НСО е ударил 14-годишно дете

Вицепрезидентът: Възможност за достоен живот дължим на хората с увреждания

Американският Сенат прие с единодушие резолюция, признаваща арменския геноцид

Стачка спира междуградските автобуси

Пентагонът с бюджет за 738 млрд. долара

“Матрицата 4” с премиерна дата Участва и Нийл Патрик Харис

Родителското отчуждение е вид емоционално насилие, смятат експерти

Синдромът за родителското отчуждение да стане част от Закона за домашното насилие, защото това е вид емоционално насилие. В България трябва да има работещ механизъм за изпълнение на съдебните решения, които дават права и на другия родител, а не отглеждащият да счита детето за своя еднолична собственост и да го използва като оръжие в бракорозводното дело. Това каза Пламен Янаков, председател на УС на сдружение „В името на децата на България“, което инициира национална конференция на тема: „Правата и интересите на детето при родителски конфликти и родителско отчуждение“ във Варна под патронажа на омбудсмана Мая Манолова. Организатори на форума са още фондация“Жени за красива Варна“ и Съюзът на юристите в България и Апелативен съд Варна.

По данни на Държавната агенция „Закрила на детето“ в родителските конфликти са въвлечени и засегнати над 16 800 деца, посочи Янаков. В практиката има много тежки случаи, в които бащи нямат контакт с децата си повече от 5-7 години, въпреки съдебните решения, които включително им дават и родителски права. България вече беше осъдена по Европейската конвенция за правата на човека.

Лавинообразно растат проблемите с този синдром на родителско отчуждение. Съгласувано със съдиите от целия Апелативен район ще настояваме за задължителна медиация по тази категория дела, за да няма катаклизми, обвинения, скандали между родителите, посочи председателката на ВАС Ванухи Аракелян. Според нея трябва да има специализиран детски съд и задължително да се повиши експертността на всеки орган и институция, която работи с тези деца. Трябва да се избере кой е по-важният приоритет – принципът на случайно разпределение на делата или специализацията на съдиите, каза шефката на ВАС.

За съжаление за бракоразводните дела и тежката семейна среда започнахме да използваме военна терминология. Целта на конференцията е да се изработят законодателни инициативи, които в спешен порядък да бъдат внесени за обсъждане и гласуване в НС, каза Ева Жечева – шеф на дирекция „Права на детето“ при Омбудсман на Република България.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Цитираните имена са само папуняци. А основните лектори и хората, които подеха тази кампания и са специалисти отново не са споменати. Велики медии сте.

  2. Родителското отчуждение е термин въведен от един болен американски мозък още през 1984 г. Казвам болен, защото този отчужден от децата си родител просто е изнасилвал дъщерите си. А за БГ психолозите и малоумните лелки в Закрила на детето удобно прикритие за извършване на далавери с деца – приемни семейства, което си е чист бизнес и т.н.

  3. Синдромът на родителското отчуждение е измислен от един американски психиатър с болен мозък още в далечната 1984 г. Изнасилил двете си дъщери този родоначалник на родителското отчуждение е за обесване и кастриране, но в БГ го възприемат и започват масов тормоз над майки и деца. А лелки от Закрила на детето, психолози и адвокатчета без морал си пълнят джобовете и повтарят като мантра че детето е отчуждено от другия родител, без да вникнат в това, че детето го е страх от другия родител, защото е било насилвано.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.