Родителското отчуждение е вид емоционално насилие, смятат експерти

Синдромът за родителското отчуждение да стане част от Закона за домашното насилие, защото това е вид емоционално насилие. В България трябва да има работещ механизъм за изпълнение на съдебните решения, които дават права и на другия родител, а не отглеждащият да счита детето за своя еднолична собственост и да го използва като оръжие в бракорозводното дело. Това каза Пламен Янаков, председател на УС на сдружение "В името на децата на България", което инициира национална конференция на тема: "Правата и интересите на детето при родителски конфликти и родителско отчуждение" във Варна под патронажа на омбудсмана Мая Манолова. Организатори на форума са още фондация"Жени за красива Варна" и Съюзът на юристите в България и Апелативен съд Варна.

По данни на Държавната агенция "Закрила на детето" в родителските конфликти са въвлечени и засегнати над 16 800 деца, посочи Янаков. В практиката има много тежки случаи, в които бащи нямат контакт с децата си повече от 5-7 години, въпреки съдебните решения, които включително им дават и родителски права. България вече беше осъдена по Европейската конвенция за правата на човека.

Лавинообразно растат проблемите с този синдром на родителско отчуждение. Съгласувано със съдиите от целия Апелативен район ще настояваме за задължителна медиация по тази категория дела, за да няма катаклизми, обвинения, скандали между родителите, посочи председателката на ВАС Ванухи Аракелян. Според нея трябва да има специализиран детски съд и задължително да се повиши експертността на всеки орган и институция, която работи с тези деца. Трябва да се избере кой е по-важният приоритет - принципът на случайно разпределение на делата или специализацията на съдиите, каза шефката на ВАС.

За съжаление за бракоразводните дела и тежката семейна среда започнахме да използваме военна терминология. Целта на конференцията е да се изработят законодателни инициативи, които в спешен порядък да бъдат внесени за обсъждане и гласуване в НС, каза Ева Жечева - шеф на дирекция "Права на детето" при Омбудсман на Република България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България