Розата вече струва 5 лева

Цветята поскъпнаха преди 8 март

Цветята поскъпнаха преди празника в петък, когато ще отбележим Деня на жената 8 март. На пазарите в Бургас букетите вече се продават с 1-2 лв. по-скъпо от обикновено, тъй като и борсите са завишили цените. Оказва се, че стоката е предимно вносна – от Холандия и Турция. Розата вече струва 5 лв., букетите от зюмбюли, лалетата и фрезиите се продават между 2 и 3 лв. В София цените достигат и до 7 лв. за един брой роза на възловите места в града.

Покрай празника се купуват и много букети, чиято средна цена започна от 10-15 лв. и достига до 50-60 лв. за по-големите.

В Бургас служители на регионалната инспекция по околната среда и водите ще проверяват през следващите дни пазари и търговски обекти за търговия с цветя, които са защитени от Закона за биологичното разнообразие. Редица пролетни растения, като някои видове кокичета, минзухари, иглики, перуники и синчец са защитени. Те са забранени за бране, изкореняване и продажба, тъй като това води до загуба на естествените им местообитания. При нарушения се налагат глоби - от 100 до 5000 лв. за граждани, и 500 до 10 000 лв. за фирми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес