Розопроизводители искат да не плащат акциз за горивата

Розоберачка от Казанлък

Помощи на килограм набран цвят вместо на площ

Нови правила за субсидиите

Розопроизводителите са категорични, че трябва да бъдат освободени от плащане на акциз за горивата на фона на кризата, както и да имат възможност за сключване на многодневни трудови договори за заетите в розопроизводството.

Финансовите стимули за розопроизводителите да се дават за килограм набран и реализиран розов цвят, а не за единица площ, настояват още от бранша пред земеделското министерство. Според представителите на бизнеса промяната ще гарантира, че общественият ресурс се инвестира в работещите стопанства, които създават реална икономическа стойност, вместо да “потъва” на база площта на насаждения, които често се оказват неглижирани с години.

Представителите на сектора заявиха, че ще следят и за незаконни пунктове за изкупуване на розов цвят и ще подават сигнали, така че да не бъдат ощетявани както изрядните производители, така и българската държава.

Сред целите на бизнеса е да извоюва статут на стратегически отрасъл за розопроизводството, както и да се приемат механизми, които да стимулират търговците да продават истинско розово масло вместо синтетични имитации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика