Роми започват обучения за парамедици в спешната помощ

През декември започват обучения на роми за парамедици в спешната помощ. Те ще се провеждат в 20-те лицензирани центъра в София и Плевен и се финансират от неправителствена организация, информира БТВ.

В спешната помощ в страната са разкрити 246 места за такива немедицински специалисти. Изискванията към тях бяха регламентирани в Държавно образователно изискване през миналата година.

Парамедици се обучават и по проект на социалното министерство, по който се финансират заплатите им за първите 6 месеца. По него са обучени или са в процес на обучени близо 76 души, 24 вече са започнали работа в системата.

Няколко години Лилян Трайков и семейството му живели в Германия. През февруари се върнали у дома – в село Буковлък. А от идния месец мъжът започва обучение за парамедик.

„Това ми е детска мечта. Нали знаете, че всяко дете иска да стане или полицай, или пожарникар. Парамедик е също добра професия”, смята Лилян. Той е със средно образование и има две деца.

Строи къща в края на селото, не му се ходи отново в чужбина. Вярва, че може да е полезен и тук: „Искам да помагам на обществото , на сънародниците тук, както виждате селото проходимостта е трудна, спешната помощ не винаги успява да дойде навреме”.

За една година ромите ще бъдат обучени за трета степен парамедици - т.е. ще помагат на лекарите като измерват кръвно, правят електрокардиограма и поставят инжекции. А освен средно образование се изисква да имат и шофьорска книжка.

„За нас е важно ромската общност да се развива чрез образование, чрез професионална реализация и работата в системата на здравеопазването е един начин това да се случи”, коментира Момчил Баев от Сдружение „Разнообразни и равни”.

В столичната спешна помощ  вече имат опит с парамедици от ромски произход. Лекарите споделят, че освен, че запълват кадровия дефицит, помагат и като медиатори в махалите.

Коментари

Задължително поле