Росен Бъчваров: 96% от търговците нямат затруднения с подмяната на касовите апарати

Всяка седмица броят на фискалните устройства, които отговарят на новите изисквания, се удвоява, каза говорителят на НАП

Над 96% от търговците в момента нямат никакви затруднения по отношение на снабдяването с фискални устройства и адаптирането на текущия софтуер за управление на продажби. Това заяви говорителят на НАП Росен Бъчваров по Нова ТВ.

"На този етап позицията на Министерството она финансите е, че няма причина, няма и основание за изменение в крайните срокове, а междувременно всяка седмица броят на фискалните устройства, които отговарят на новите изисквания и рапортуват към НАП се удвоява", коментира още Бъчваров.

Според него в момента съществуват два паралелни сюжета. "Единият е априори, че срокът е неизпълним, но междувременно не сме направили нищо, за да адаптираме софтуерните системи към хардуера, който вече е на пазара. Официалната версия на част от заинтересованите е, че се изчаква този или онзи производител. Да, чакането обаче създава затруднения, докато междувременно останалите изпълняват изискванията", заяви говорителят на НАП.

Той допълни, че никак не му харесва да се слага всичко под общ знаменател и призна, че наистина има огромен дял на софтуер, направен, за да се укриват приходи.

"Всъщност това е бизнес проблема, който се опитваме да решим. Със сигурност в тази остра обществена реакция има два дяла – единият на големи компании, които имат над 100-150 фискални устройства, за които промяната на софтуера изисква време и усилия. Но в другата компонента е въпросният дял на софтуер, използван умишлено в продължение на години за укриване на оборот", коментира Бъчваров.

Относно вдигнатите запори на имуществото на семейство Арабаджиеви, говорителят на НАП заяви, че тази информация е конфиденциална по закон и не може да я коментира, но има не една проверка по случая и към момента има издаден ревизионен акт.

На въпрос как се трупат тези задължения през годините и защо не са правени проверки, Бъчваров отговори, че става дума за няколко направления на разсъждение. "Тук става дума и за физически и за юридически лица. По-важният въпрос тук е, че са направени ревизии, установени са и допълнителни нарушения. Не мога да обсъждам конкретни размери и исторически справки. Важният въпрос към момента е, че там, където има риск и данни за отклонение от облагане, са направени необходимите проверки и ревизии. Ние оказваме пълно съдействие на правоохранителните органи", коментира още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика