Росен Иванов: Водим преговори за трансплантации с други центрове в Европа

Министерството на здравеопазването предприема решителни мерки да се сключи ново споразумение с друг транплантационен център в Европа. Изключително интензивни разговори се водят.Това зяви Росен Иванов, изпълнителен директор на Агенцията по Медицински надзор, по БНТ.

Вчера стана ясно, че чакащите за трансплантация на бял дроб българи, няма да могат да я получат във Виенската болница, с която страната ни имаше договор. Малко след добрата новина за успешна трансплантация на бял дроб на Илияна Христова, стана ясно, че Виена вече няма да приема чужденци.

"Това е суверенно решение на Австрия, в случая Виенската болница. Споразумението с България не е прекратено, важното е, че в тази част по обучението на съвместни екипи то е в сила и ще се изпълнява. Има график за обучение от началото на 2020 г, формирани са екипи, програмата е ясна", обясни Росен Иванов.

В ефира се включи и Наталия Маева, успешно трансплантирана пациентка, член на УС на Българска пациентска организация. По думите й, пациентите са изключително притеснени от ситуацията.

"И миналата година се водеха преговори, пак се търсеха варианти с клиника. Илияна е добър пример, но за жалост, другите пациенти няма да имат шанс", заяви Маева.

В отговор, Росен Иванов заяви, че ситуацията не е по вина на нашата страна и в момента се прави всичко възможно за споразумение с друга клиника за трансплантации в Европа.

Наталия Маева заяви още, че писмото от Виенската клиника с причините за прекратяването на споразумението трябва да бъде публично оповестено, като даде пример, че това се е случило в Гърция, на чиито пациенти също е отказана възможността за повече трансплантации.

"За последните две седмици у нас е имало три донорски ситуации, за съжаление всички органи заминават за Европа, тъй като у нас няма подходящи реципиенти", допълни Иванов.

Подготвя се голяма програма за обучение, този уикенд имаше семинар във Велико Търново на координатори по донорство, така че работим активно за подобряване на ситуацията, категоричен е директорът на Агенцията.

Коментари

Задължително поле