Росен Плевнелиев посреща в Старинен Пловдив президентите на 11 държави от групата "Арайолуш"

Пловдив усилено се подготвя за 12-ата неформална среща на 12-те президенти на страните членки на Европейския съюз от групата "Арайолуш", домакин на която ще е държавният ни глава Росен Плевнелиев.

Той ще посрещне лидерите на Германия, Австрия, Полша, Унгария, Словения, Латвия, Естония, Португалия, Финландия, Италия и Малта в една от перлите на архитектурно-историческия резерват "Старинен Пловдив" - Етнографския музей, чиято фасава в момента се ремонтира със 130 000 лв. от общинския бюджет.

"Срещата е без аналог в България, тъй като всички тези държавни глави ще се съберат по едно и също време в Стария град", коментира кметът на Пловдив Иван Тотев.

Решението България ще е домакин през 2016 г. бе взето на 22 септември 2015 г. в германския град Ерфурт по време на 11-та среща на учредената  през 2003 година в Португалия група "Арайолуш". Страната ни е един от най-новите членове, като за първи път бе поканена да се присъедини към формата през 2013 г. Оттогава насам България е участвала във всички ежегодни срещи, които се проведоха в Полша, Португалия и Германия.

Коментари

Задължително поле