Ружа милиардерката изчезнала, брат й арестуван в САЩ

Ружа и брат й Константин заснети през лятото на 2017 г. в Созопол. Снимка от Инстаграм

За две години компанията на Игнатови има печалба от 2,23 милиарда евро

OneCoin действа на 4 континента

Обещавали големи печалби при нисък риск

С криптовалута нашенката измамила милиони инвеститори

Българите твърдели, че ще станат отбор “Милионер юнайтед”

Българката Ружа Игнатова и брат й Константин са навъртели за две години печалба от 2,23 милиарда евро от схема за продажба на измамническа криптовалута.

Прокуратурата в Манхатън обяви, че е предявила криминални обвинения към двамата българи, основатели на компанията “OneCoin Ltd”. Според обвинителите зад океана Константин Игнатов (33 г.), който понастоящем ръководи компанията и сестра му Ружа Игнатова (38 г.), която е създател на OneCoin, са подвеждали инвеститорите, обещавайки им големи печалби при нисък риск в схема. Константин Игнатов е бил арестуван миналата седмица в Лос Анджелис. Сестра му пък е в неизвестност от октомври 2017 г. По данни на разследващите е напуснала България с полет на Ryanair за Атина, но след това няма информация за нея.

Срещу Ружа Игнатова са повдигнати пет обвинения. Четири от тях (присвояване, участие в организирана група за присвояване, измама с ценни книжа и пране на пари) се наказват всяко с максимум 20 години затвор, а петото (съучастие в измама с ценни книжа) може да й донесе до 5 години затвор.

Обвинението твърди, че OneCoin има над три милиона участници, които получават комисионни за привличането на нови членове, купуващи пакети от криптовалутата. Голяма част от идентифицираните 1,2 милиарда долара на инвеститорите са били изпрани в поне 21 държави. Според американската прокуратура за две години - до септември 2016 г., компанията на Игнатови има печалба от 2,23 милиарда евро.

Обвиняемите са създали “компания за криптовалута за милиарди долари, основаваща се изцяло на лъжа и измама”, се казва в изявлението на федералния прокурор за Манхатън Джефри Бърман. По думите му “инвеститорите са били лъгани, а обвиняемите са забогатявали”.

Според различни източници мрежата уанкойн е обхванала от 2014 г. над 3,3 млн души на 4 континента. Действа на принципа на секта, като се организират презентации в градове по целия свят, на които Посланици продават “образователни пакети”. Участниците научават как да “копаят” уанкойни, как да търгуват помежду си с тях и какви бонуси ще получават, ако привлекат нови и нови членове. Включването в мрежата става със суми от 1100 евро, а цената на най-скъпите пакети надхвърля 55 000 евро. Посланията на д-р Ружа и нейните съдружници са, че някой ден уанкойнът ще победи биткойнът и всички ще станат милионери от един отбор “Милионер юнайтед”.

През януари м. г. спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС претърсиха офиси в България, свързани с Ружа. Съдебната поръчка за правна помощ бе от прокуратурата в германския град Билефелд, област Северен Рейн-Вестфалия, пристигнала през октомври 2017 г. Ружа Игнатова е обвиняема като член на организирана престъпна група за финансови измами и в Германия.

 

Международните сайтове: Инвеститорите са били жертви

Редица международни сайтове гръмнаха с новината за разкритата пирамида с криптовалутата OneCoin. Блумбърг излезе със статия със заглавие: „Лидерите на OneCoin са обвинени в многомилиардна пирамида”. В нея се посочва, че предполагаемият ръководител на схемата, Константин Игнатов, е бил арестуван в сряда на Международното летище в Лос Анджелис.

Ройтерс излизат със заглавие: „САЩ наричат „OneCoin” огромна пирамидална схема, обвиняват лидерите”. Те цитират прокурорите, който казват: „Инвеститорите са били жертви, докато обвиняемите се обогатявали.”

„Бизнес инсайдър” напомня, че Константин Игнатов, който управлява OneCoin Ltd, и неговата сестра Ружа Игнатова, която е съосновател на OneCoin, са обвинени в „терористична мрежа от много нива, чиито членове са получавали комисиони, като набират други да купуват пакети с криптовалута.”

И „Уолстрийт Джърнъл” съобщава за ареста на Игнатов.

Има имоти за милиони в София

Основателката на уанкойн е „Бизнесдама за 2014 г.“ у нас

Родителите й имали металургичен завод в Германия

Ружа Игнатова е родена в България, но от 10-годишна живее в Германия с родителите си Пламен и Веска Игнатови. Завършва магистратура по “Икономика” в университета в Констанц и защитава докторантура по “Право” в Оксфорд, сочи самата тя в биографията си. Започва кариерата си като консултант в международната компания “Маккинзи енд Къмпани”, където работи с редица международни банки и финансови институции. Според германско списание “Дер Шпигел” Ружа Игнатова и баща й Пламен до 2012 г. са имали металургичен завод в Бавария, който е фалирал дни, след като собствениците са го продали. Немското издание сочи, че дъщерята е била осъдена условно за това, че е забавила обявяването на несъстоятелност, а синдикът на дружеството обвинява семейството, че преди несъстоятелността са разглобили мощностите с цел да бъдат изнесени от завода. Игнатова е цитирана да твърди, че това е невярна интерпретация, а причината за фалита била световната криза. През 2015 г. представя концепцията за бъдещето на световните разплащания чрез криптовалути на форум, организиран от списание The Economist. Освен Ружа Игнатова, други лектори на събитието са тогавашният президент на България Росен Плевнелиев и министъра на икономиката Божидар Лукарски. В България през 2014 г. регистрира Фондация “Един свят” и получава приза “Бизнесдама на 2014 г.” Омъжена е за немски адвокат.

Централната сграда на Ружа в България се намира на столичния площад “Славейков” 6А. Смята се, че преди 6 г. цялата сграда е купена за около 3 млн евро от фирма, регистрирана в Обединените арабски емирства от Ружа Игнатова. Чрез няколко фирми тя и майка й Веска придобиват недвижими имоти в идеалния център на София, сред които и емблематичната сграда на бившия ресторант “Крим” за около 4,2 млн евро.

 

Слухове в интернет

Българката можело и да не е жива

“Килър командоси от българската мафия” (Killerkommandos der Bulgarischen Maa) превзели бизнеса с криптовалутата уанкойн и е трябвало да се бяга. Съществуват твърдения, че съдружници на Ружа Игнатова са си тръгнали с голямата част от парите и дори, че тя вече може и да не е между живите”. Това пише немскоезичният сайт “Герлах репорт”, регистриран в САЩ. Интернет изданието се позовава на пост във фейсбук на Кари Валроос, наричан Европейски посланик на уанкойн. Сайтът подчертава, че Кари Валроос е наясно с всички тайни на “мрежата за измами” и с мрежата от корумпирани адвокати, които “преследвали всеки клиент като дивеч”.

 

Прехвърляне

Фирмата е регистрирана в ОАЕ

В Германия валутата е забранена

„OneCoin Ltd.” е регистрирано в Обединените арабски емирства и действа чрез стотици свързани с него дружества на 4 континента. След началото на разследването срещу Ружа в Германия, стана ясно че там и няколко други държави разпространението на уанкойни е забранено. Според немските финасови институции уанкойните служат като платежно средство, чрез което се заобикаля местното законодателство, уреждащо платежните услуги. Има съмнения, че чрез схемата “уанкойн” може да се финансират организирани престъпни групи и терористични организации. “Всеки може да търгува с биткойни свободно в интернет, но с уанкойни можете да се снабдите само чрез фирми дистрибутори. Цената на биткойна се формира от съотношението между търсене и предлагане, а уанкойн е като счетоводен тефтер, но с “погрешна” информация. Тази дейност е високотехнологична и е на ръба на закона в много държави”, казаха наши прокурори, участвали в разследването.

Тогава от фирмата, базирана в България, направиха изявление, че не се занимават с нищо незаконно, акцията срещу тях е показна и заради нея търпят сериозини финасови загуби. Според регистри тогава дружеството е прехвърлено на двама 26-годишни собственици с адресна регистрация в столичния квартал “Модерно предградие”.

Коментари

Задължително поле