Румен Пеков: Построяването на бежанския център в Харманли е грешка

Румен Петков

Още преди три години казахме , че ЕС влиза абсолютно неподготвен в тази ситуация с бежанците, че нямаме последователна политика за справяне с проблема , че допускаме опит за подмяна на генофонда на Европа. Тогава всички се снишаваха в една или друга степен и избягваха коментарите по темата. Това заяви в ефира на БНТ зам.-председателят на АБВ Румен Петков, съобщават от пресцентъра на партията.

„Преди 2 седмици нашите експерти доктор Николай Цуцумански, Демира Дичева и други колеги, казаха ясно пред обществото, че имаме проблем със здравното обезпечаване на бежанците. На другия ден започнаха едни такива популистки призиви: „Дайте бежанците вън“ . Къде вън? Т. е., всички, които бурно и енергично подкрепят тази политика, в това число подчертавам дебело, и патриотите, трябва да се замислят. Ние предлагахме решение. Видимо, много по-голяма част от тези хора са афганистанци. Трябва да се намери решение за реадмисия на тези хора. Нашето правителство продължава да мълчи на тази тема. Господин Калфин го предложи преди повече от година“.

„Ако ние като страна от ЕС не търсим стратегическо решение тези хора да се връщат в държавите им на произход, значи не сме разбрали за какво става дума. Ние не можем да считаме, че ще продължаваме да приемаме хора. Една част от които очевидно са млади, здрави, прави, силни мъже, които считаме , че бягат …. От какво бягат от Афганистан? Продължаваме да нямаме отговор на въпроса с какво живеят тези хора. Нямаме контрол над паричните потоци, които идват към тях. С какво се издържат? Очевидно е , че една част от тях разполагат с повече средства от нашите пенсионери. И ако ние не следим паричните потоци и техния произход, утре няма да разберем и как са влезли наркотиците, няма да разберем как са влезли и терористите“, посочи Петков. По думите му вината не бива да бъде прехвърляна върху МВР и Агенцията за бежанците. „Това е неспособност на това мнозинство от ГЕРБ, реформатори и патриоти по бежанския въпрос да се формира политика, която да отговаря на българския национален и обществен интерес“, допълни Петков.

По думите му построяването на центъра в Харманли е грешка. „Тази грешка е с натрупване. Нали виждате, че сме държава, която повече от три години строи гранично съоръжение и с това съоръжение също патриотарски се спекулира по един много циничен начин. И продължаваме по 20-30 бежанци да залавяме всеки ден, по-точно мигранти, защото „бежанци“ не е точният термин. Ние като че ли сме съсредоточили повече полиция на сръбската граница, която да възпрепятства напускането на страната от тези хора. Т. е. , искаме си ги при нас, вместо да полагаме усилия да не допускаме тези хора, които очевидно нарушават българския закон, влизайки нерегламентирано на българска територия. Така ,че въпросът е комплексен, но не бива да се допускат спекулации с него в общественото съзнание. Защото това е нагнетяване, наслагване на омраза, което няма да доведе до решаване на проблема. Ние от АБВ сме предложили решения като това за реадмисията, за съжаление много късно те се приемат от отиващото си правителство“.

В страни от темата Румен Петков коментира заявката на някои политически сили за сформиране на правителство в настоящия парламент. „Всички такива опити са губене на политическо време за политическо стабилизиране и назначаване на служебно правителство. Сформирането на служебното правителство е отговорност на държавния глава. И той трябва да намери технологията да го изпълни по най-правилния начин. Трябва да се назначи служебно правителство, което да покаже на обществото , че имаме волята да търсим решения , а не да създаваме отново политически бариери и различия. Не мога да се ангажирам с прогноза кога и как ще се назначи служебен кабинет, но бавенето на това решение е част от процеса на нагнетяване на обществено недоверие към институцията“.

В заключение зам.-председателят на АБВ отговори и на въпрос, свързан с възможностите на този парламент за въвеждане на мажоритарна избирателна система. „Ние сме много последователни в позицията си по мажоритарния вот. Още през 2008 година президентът Първанов направи една много широка дискусия с експертно и политическо участие. По време на нея той подчерта необходимостта от разгръщането на мажоритарния вот. И когато внесохме в ЦИК документи като единствена парламентарно представена политическа сила „ за“ подкрепата на референдума, ние казахме „да“ за въвеждането на мажоритарна система. Но смесена, от немски тип, която да гарантира политическото представителство и да създаде максимални условия срещу реализацията на корпоративен вот. За да има гаранции, че няма да се спекулира с мажоритарния елемент. Да има гаранции, че районирането на страната няма да допусне например етнизиране на вота и внасянето на други такива напрежения. Да, разбра се, ние сме и за редуциране на субсидиите. Ние още преди три години предложихме намаляване на тези субсидии три пъти“.

„Отделно трябва да сме наясно, че този парламент няма абсолютно никакво доверие и обществена подкрепа. Нещо повече: аз мисля, че изборната ни администрация не е готова да проведе едни мажоритарни избори. Считам, че държавната ни администрация, при цялото му уважение към експертите , които работят там, трудно биха могли в рамките на двумесечен период от време да предложат 240 района. Затова казвам, че имаме нужда от мажоритарен вот и ние сме първите , които са го предложили. Но това не трябва да става на всяка цена, защото ще направим грешка“.

Коментари

Задължително поле