Румен Петков: Недопустимо е Великобритания да иска от партньорите си да отзовават руски посланици, а да не представя никакви доказателства

Румен Петков

Недопустимо е Великобритания да иска от партньорите си да отзовават руски посланици, а да не представя никакви доказателства. Тази теза защити в ефира на Нова телевизия членът на ИБ на АБВ Румен Петков.

„Поведението на Великобритания в този скандал е еманация на българската поговорка „някой ми изцапа гащите“. Когато настъпи Брекзит, веднага пак беше казано Русия. Вчера обаче в британския парламент служител на скандално известната фирма „Кеймбридж аналитика“ каза, че всъщност Брекзит е манипулиран от тази британска компания. А след случая „Скрипал“, вчера беше пробита британска антидопингова лаборатория и без всякакви разсъждения отново беше обвинена Русия. За това, в случая, трябва да има някаква мярка в собственото безсилие да защитиш територията си. Мисля, че този натиск, който се оказва системно върху ЕС и други партньори на Великобритания, трябва да се ограничи в рамките на разумното. В британските медии България беше сложена в държавите, които ще изгонят дипломати. Това е нецивилизовано и не смятам, че ЕС трябва да взима най-пошлите черти на Варшавския договор”, заяви той.  

Според Петков в случая „Скрипал“ продължава да няма яснота от къде се е взел химическият агент, както и кой е извършил с него престъпните действия. Той припомни, че лаборатории, които могат да го произведат има на много места по света, както и че с аргумента „някой притежава ядрено или химическо оръжие“ вече е злоупотребявано в световен мащаб. „Факт е, че до Солсбъри има британска лаборатория, която произвежда нервнопаралитични отровни вещества. Така че по отношение на отровното вещество, Русия може да го е измислила, но го произвеждат редица държави. Второ, вече веднъж британски премиер излъга по най-циничния начин света като каза, че Ирак произвежда ядрени оръжия, дайте да ги атакуваме, за да ги лишим от възможността да станат заплаха за света. И ние се включихме юнашки. Бяха избити десетки хиляди граждани на Ирак. След това същият този премиер с половин уста се извини. Т.е. когато говорим за факти смятам, че в случая позицията на българското правителство заслужава приветствие, защото - да, ние искаме факти. Другото са разсъждения, необосновани агресии, атаки, които водят до едно никому ненужно напрежение днес“, посочи Румен Петков и припомни как, например, България беше обвинена за атентата срещу папа Йоан Павел II и подложена на огромен външен натиск, докато накрая се оказа, че страната ни и българските граждани, които пострадаха тежко от тази конспирация, са невинни.

По отношение на дипломатическия натиск от страна на европейските ни партньори да подкрепим Великобритания и също да изгоним руски дипломати, членът на ИБ на АБВ посочи още: „България трябва да престане да бъде „барабар Петко с мъжете”, да се държи като изпълнител на мокри поръчки. Ние трябва да имаме своя външна политика, разбира се, в рамките на избора, който сме направили, а той е ЕС. Самият ЕС трябва да осъзнае какви са му потребностите. Ако ще имаме такива ръководители като Юнкер, които имат неадекватно поведение и това се видя, за съжаление, по един безпардонен начин във Варна, трябва да се замислим дали самото ръководство на обединена Европа не ерозира европейските ценности”, заяви Румен Петков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика