Румен Петков: Нова Македония е най-безконфликтното име

Името "Нова Македония" за западната ни съседка е най-безконфликтно, каза във Варна лидерът на ПП АБВ Румен Петков. Според него Вардарска Македония няма да е приемливо за Гърция. Партия АБВ е изпратила вече в Мултидисциплинарната комисия по договора за добросъседство с Република Македония чрез шефката на кабинета на премиера Румяна Бъчварова своята позиция, която е срещу налаганото от министър-председателя Зоран Заев и председателя на НС Талат Джафери име "Илинденска Македония".

И двата аргумента в устата на македонските политици за Илинденското въстание от 1903 г. и Антифашисткото въстание от 1944 г. са пряко посегателство към българската история, посочи Румен Петков.

Според него голямото безпокойствие е, че нашите институции бягат от тази дискусия, а отсъствието на България в този дебат ни поставя в зависимост от гръцко-македонските преговори, за сметка на нашето национално самосъзнание, което сме градили повече от 1000 години. Позицията на партията е изпратена и до БАН и до Светия синод.

Една от битките на АБВ ще бъде за институционалното достойнство и самочувствие на България, припомни Петков. Той даде пример с парламента, който за съжаление е място за скандали, омраза, агресия и отрицание. Няма седмица без бит лекар, бит учител или без агресия на деца срещу деца, а това тръгва от Народното събрание, каза Петков.

Според него еманация на националното самоунижение била срещата на върха в София, на която българският президент не беше между поканените държавни глави, но в парламента продължават да мълчат по тази тема. А българските граждани продължават да си задават въпроса"тези какво делят и на кого го показват".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България