Румен Радев: Азиатските страни са естествен партньор на България, защото ние сме техният мост към Европа (СНИМКИ)

Азиатските страни са естествен партньор на България, защото ние сме техният мост към Европа. Това каза президентът Румен Радев при откриването на втория фестивал на азиатската култура, предаде БГНЕС.

„Азия е необятна. Не само като географско, но и като историческо и културно пространство. Континентът е люлка на древни цивилизации, които със своите културни постижения привличат вниманието на Европа от стари времена. Многообразието от обичаи, традиции и постижения в изкуството и особено във философията на азиатските народи будят възхищение”, посочи Радев.

Според него регионът се е превърнал в ключов фактор за световния икономически растеж и влияе все по-силно върху динамиката на международните процеси. „В Азия днес са разположени глобални политически фактори и стратегически партньори на Европейския съюз.

Регионът има нарастващо значение за световната политика, икономика и финанси. Има значение за установяването на мир и стабилност, за борбата с тероризма и справянето с климатичните промени”, каза той. „Като председател на Съвета на ЕС, България отдава голямо значение за укрепване на диалога между Европа и Азия, по линия на Азиатско-европейския форум, както и за укрепване на сътрудничеството с Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия“, заяви държавният глава.

Фестивалът е организиран по инициатива на Индонезийското посолство в България, заедно с още 12 дипломатически представителства – на Китай, Филипини, Пакистан, Палестина, Виетнам, Република Корея, Саудитска Арабия, Индия, Тайланд, Япония, Монголия и Иран. Музикални, театрални, кулинарни и танцови изпълнения, работилници, мода, изкуство и още над 50 магнетични преживявания са част от богатата програма на Азиатския фестивал „Цветовете на традициите”.

Каузата на фестивала са приемните деца и семейства, с които работи фондация „За Нашите Деца“. Само през изминалата 2017 година фондацията спаси 41 деца от живот в самота и изолация в институция, и те днес растат в приемно семейство, обичани, ценени и имат детството, което всяко дете в България заслужава – безгрижно, цветно и изпълнено с любов. Тазгодишното издание на фестивала ще направи възможно фондация „За Нашите Деца“ да организира спортни и летни лагери, зелено училище, посещения на театрални постановки, арт-ателиета и други дейности, които ще насърчат развитието на 17 приемни деца и ще разгърнат потенциала им. Всички посетители ще могат да допринесат за каузата като се включат в благотворителна томбола с много неповторими награди.

За да създадем заедно мечтатели, които да дръзнат да променят света, така че да стане по-приветливо място за всяко дете.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България