Румен Радев: България подкрепя усилията на Сърбия за европейската интеграция

България подкрепя усилията на Сърбия за европейската интеграция на страната. Това каза на пресконференция държавният глава Румен Радев след срещата си със сръбския президент Александър Вучич.

„Визитата на президента Вучич е в едно важно време. Република Сърбия вече получи една много ясна перспектива за своето европейско бъдеще. Има дори определена времева рамка. България подкрепя усилията на Сърбия. Високо ценим всички предприети реформи и особено готовността и отвореността на Сърбия за диалог с всички страни“, заяви Румен Радев.

„Важно условие е добросъседството като важен критерий за държавите и тяхната европейска перспектива. Осъдихме колко е важно за постигането на добросъседските отношения нашата свързаност. Говорихме за магистралата Ниш-София, както и продължаване на работата по газовия интерконектор. Важна част от тази свързаност е да има по-интензивен обмен и в тази връзка са важни граничните контролно-пропускателни пунктове, както отварянето на нови, така и усъвършенстването на съществуващите, за да има по-голяма пропускливост“, каза още българският президент Радев.

По думите му регионите от двете страни са едни от най-бедните. „Високо оценяваме последните промени в законодателството на Р Сърбия по отношение на националните малцинства. Трябват още усилия тази дейност и прогрес да достигне до местно ниво и там да имаме резултати. Обсъдихме проблемите в тези региони, където живее нашето малцинство. Амбицирани сме да продължим и със споразумение за сътрудничество в областта на образованието и науката. Разбрахме се с президента Вучич да откликна на неговата покана за посещение в Сърбия“, каза още Румен Радев.

По думите му двамата със сръбският президент са провели ползотворни и открити разговори.

На въпрос каква е позицията на България за Косово, Радев отговори: „Високо оценяваме диалога му Белград и Прищина. Трябва да се търси мирно решение на всички проблеми.“

Коментари

Задължително поле