Румен Радев: България трябва да получи точна дата за присъединяване към ОИСР

Категорично убеден съм, че България трябва да получи точна дата за началото на преговорите за присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ и тази дата трябва да бъде в най-обозримо бъдеще. Това заяви президентът Румен Радев след като проведе среща на „Дондуков“ 2 с генералния секретар на ОИСР Анхел Гурия. Втората среща между двамата се провежда в рамките на четири месеца, след разговорите на Румен Радев и Анхел Гурия в Париж през декември 2017 г.

Държавният глава призова постигнатите резултати и извървеният път от страната ни да бъдат признати. „Въпреки, че не е член на ОИСР, България прилага нейните стандарти и работи за това, тези стандарти да се прилагат и в нашия регион“, подчерта Румен Радев.

Като председател на Съвета на ЕС България не само полага усилия за по-доброто сътрудничество между Съюза и ОИСР, но има и съществен принос за стабилизирането на чувствителния регион на Западните Балкани и за установяването на ценностите, принципите и практиките на ОИСР в Черноморския регион, посочи още президентът. По думите на Румен Радев получаването на покана за започване на преговори за членство на България в ОИСР има регионално измерение и добавена стойност за цяла Югоизточна Европа и „ще даде силен сигнал за пътя, който трябва да се следва от останалите страни от нашия регион“.

България е член на около 10 различни комитети и участва в 12 инструмента в рамките на ОИСР, отбелязаха и Румен Радев, и Анхел Гурия. Страната вече е в семейството на Организацията и връзките стават все по-тесни, посочи генералният секретар. По думите на Анхел Гурия това води до още по-тясно сътрудничество по отношение на новите комитети и инструменти, към които се стреми България, и изрази готовността на ОИСР да подкрепи предприетите реформи и стъпките на страната ни за постигането на напредък, преди формалното започване на преговорите за присъединяване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България