Радев за исканията за оставка на Демерджиев: Да си направят редовно правителство и тогава да си искат оставки

Как партии могат да искат оставка на служебен министър? Да си направят редовно правителство и тогава да си искат оставки. Министърът много ясно се аргументира какво прави в момента МВР, за да запълни дефицити, налагани в системата с години. Още повече, че сега за първи път МВР тръгва по нов път. Това каза президентът Румен Радев по повод исканата оставка на служебния вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

"В нашата съседка от десетилетия се насажда агресия срещу България и срещу българите. Когато имахме огромен натиск да допуснем безусловно Република Северна Македония да започне преговори за членство в ЕС, аз тогава два пъти наложих вето и повдигнах темата пред ЕС за правата на македонските българи, че техните права първо трябва да бъдат гарантирани чрез вписване в конституцията на страната и след това да се отваря пътят за преговорите. Тази позиция беше отстоявана до последно. Благодарение на лидерството на френското председателство и на президента Макрон тя стана факт. Трябва да се разбере от държавното ръководство на Република Северна Македония, от обществото в нашата съседка, че пътят към Европейския съюз минава през признаването и уважаването на правата на македонските българи, на нашето културно-историческо наследство. Това е единственият начин гражданите на Северна Македония да поемат по пътя, по който са изразили многократно, че желаят да вървят, разбира се, с уважение към нашата обща история и общи дълбоки исторически корени", посочи още Радев.

"Дадох достатъчно време и за работа по тези закони, и за диалог, за да може партиите да поемат своята отговорност за съставяне на редовно правителство. Ако те са единодушни, че желаят избори веднага, няма проблем. Мандатите могат да се извъртят много бързо, но това зависи изцяло от партиите. Аз съм дал на тях възможността да решат", каза още Румен Радев.

"Вчерашната позиция на "Продължаваме промяната" показа още веднъж, че все още ръководството на партия има проблеми с познаването на законите в Република България. Съгласно тези закони президентът не участва в ръководството на службите. Когато си обзет от ентусиазъм да променяш нещо без да го познаваш добре, резултатът може да те отведе в неочаквана посока, коментира Радев.

Следващата седмица Румен Радев ще покани на консултации за съставяне на правителство парламентарната група на "Български възход".

Президентът Радев напомни, че сегашният парламент има да свърши изключително важна работа: "Това Народно събрание има да свърши важна работа – това Народно събрание, а не следващото! Има закони, които сега трябва да се приемат, защото през лятото ще е късно. Дадох достатъчно време за диалог на партиите, за да съставят правителство. Ако партиите са единодушни, че желаят избори, няма проблем, мандатите могат бързо да се завъртят."

https://www.facebook.com/novinite.bnt/videos/847328226392908
Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика