Румен Радев: Жалките опити да бъда въвлечен в имотните далавери на властта само ме амбицират

Казват, виждате ли, че това бил някакъв битовизъм и ние трябва да го забравим и да говорим за Европа. "Апартаментгейт" трябва да има последствия. Това заяви президентът Румен Радев по БНТ относно скандалите с апартаментите на властта.

"Трябва да изберем дали ще бъдем общество, тънещо в безпътица или ще тръгнем по нов път, където политиците ще получават доходите си само от заплата. Голямото предизвикателство към всички оторизирани органи са сметките в офшорни зони и имотите зад граница, защото медиите ги изпревариха по отношение на имотите в страната. Имотите и фирмите зад граница на името на подставени лица трябва да се разкрият", категоричен беше Радев.

Държавният глава каза, че има само един апартамент в столичния кв. "Редута" и го е придобил много преди да влезе в политиката. "Докато някои от днешните политици са трупали вече състояния от политиката в началото на прехода, аз съм живял 13 години в блокове до пистата. 24 часа в готовност за летене и след това - 10 години лашкане по квартири. Всичко ми е публично и абсолютно видно, описанмо е точно и ясно в моята имотна декларация. Жалките напъни да бъда въвлечен в имотните далавери на властта, само ме амбицират да бъда още по-непримирим и всичко да излиза наяве", заяви той.

"Институционалната разруха, породена от корупцията, е фундаментална тема", подчерта Румен Радев.

Според него последното заседание на съвета за национална сигурност е показало пълния крах на политическата воля за борба с корупцията.

„Управляващите създадоха закон и орган, които да ги прикриват и оневиняват. В момента управляващото мнозинство избира председателя на Антикорупционната комисия. Искам да разсея внушението, че съм настоявал аз да избирам ръководството на Комисията. Винаги и тогава, и сега продължавам да настоявам, че трябва да има институционален баланс при този избор, както и при „тримата големи“. Целенасочено бяха унищожени моите квоти. На практика управляващите напълно капсулираха контрола върху този орган единствено при себе си. Резултатите, както обичат да казват, са видими“, каза още Румен Радев.

Коментари

Задължително поле