Румен Радев и Красимир Каракачанов идват в Търново за честването на 140-годишнината на Националния военен университет

Тържествено честване на Празника на НВУ „Васил Левски” във Велико Търново и отбелязването на 140-ата годишнина от създаването на първото военно училище и началото на военното образование в България ще се проведе в понеделник, 26 ноември. Честването ще започне от 10.30 часа с тържествено събрание в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” във Велико Търново.

В празника ще участват президентът на Република България, министърът на отбраната, началникът на отбраната и 28 предишни началници, заместник-началници и декани на факултети на военните училища и на НВУ „Васил Левски”. Празнично слово ще поднесе началникът на университета, официалните гости ще поднесат поздравления. Ще бъдат връчени награди от министъра на отбраната и началника на отбраната. Началникът на НВУ ще връчи почетно звание „професор на годината” и грамоти Cum Laude.

От 12.30 часа в района на Националния военен университет „Васил Левски” ще бъдат поднесени венци и цветя на Паметника на Васил Левски и Паметника на възпитаниците.

На 27 ноември честването щe продължи от 10.00 часа с ритуал по полагане на пръст от връх Каймакчалан и височина Калатепе в криптата на храм „Свети Седмочисленици”. От 10.30 часа в Дома на културата на НВУ „Васил Левски” ще бъде открита Юбилейната научна конференция „140 години военно образование, традиции и перспективи”.

Конференцията ще открие началникът на Университета бригаден генерал д-р Пламен Богданов. Ще бъде представена книгата „Пагони в изпълнителната власт” на доцент Марко Златев – преподавател по военна история в НВУ, който е и пленарен докладчик на Юбилейната конференция. След поздравленията от официалните гости, поздравителен концерт ще изнесе Представителния ансамбъл на Въоръжените сили.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България