Румен Радев: Доблестта на предците ни не може да изцери пороците на съвремието

Преди 143 години на днешната дата България възкръсва на картата на Европа. Пътят към свободата е дълъг и мъченически, монахът Паисий ни извежда от мрака на невежеството. Народните деятели в Цариград възраждат независимата Българска църква. Апостолът на свободата формулира с думи прости стратегията на нашата национална революция и идеята за чиста и свята република. Бенковски и саможертвените априлци от 1876 г. отварят съдбовната рана в сърцето на тирана. Това каза президентът Румен Радев по време на заря-проверката по повод 3 март.

"Свободата най-сетне идва от знамената на руския цар Александър Втори и на неговата армия, съкрушила Османската империя. След обявяването на войната в Петербург, хората се кръстят и се прегръщат по улицата. Както казва ген. Сkобелев: "Русия е единствената страна в Европа, в която има достатъчно идеализъм, за да воюва заради чувства". Достоевски пише в своя дневник: "Това е война нечувана", каза още Радев.

"Водени от тези чувства синовете на дворяните се записват доброволци в действащата армия. Българският народ приема като свои герои всички войни от императорската армия, загинали за нашата свобода: руснаци, украинци, литовци, белоруси, финландци, поляци, както и румънците, сърбите и черногорците, намерили последния си приют в нашата земя", каза още президентът. 

"Доблестта на предците ни не може да изцери пороците на съвремието - то е наше дело и отговорност. Тази сутрин заедно с хиляди българи се поклонихме пред подвига на нашите славни опълченци на Шипка. Всяка година на днешната дата почитаме нашите герои, но доблестта на предците не може изцери пороците на съвремието. То е наше дело и наша отговорност. 3 март е ден за почит, но и ден за единение около историческата истина", подчерта държавният глава.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България