Румен Радев взе участие в церемонията по запалването на вечния огън в памет на жертвите на Холокоста

Горд съм, че в тъмните времена на Европа българите успяха да спасят своите евреи, заяви държавният глава

Във втория ден от посещението си в Израел президентът Румен Радев участва в церемония по запалването на вечния огън в памет на жертвите на Холокоста в мемориала "Яд Вашем", предаде БНР.

Мемориалът е създаден в памет на шестте милиона евреи - жертви на Холокоста. Музейната експозиция показва оригинални снимки и експонати, запазени от оцелели в лагерите на смъртта на Хитлеристка Германия. Място в експозицията е отредено и на България - страната, спасила 50 000 евреи от лагерите на смъртта и запазила еврейската общност.

Президентът Румен Радев разгледа музея и се разписа в почетната книга.

"Благодаря, че пазите историята жива, защото човечеството никога не трябва да забравя какво се е случило. Трябва да разкажем историята на нашите деца. Като президент на България съм горд, че в тъмните времена на Европа българите успяха да спасят своите евреи", заяви той.

Радев подари на музея снимки на четирима българи, помогнали за спасяването на евреи от Македония. Това са Анна Сърчеджиева, Анна Попстефанова, Надежда Хадживасилева и д-р Павел Герджиков. Снимките са от българския национален архив и ще бъдат част от експозицията в "Яд Вашем" до три месеца.

Президентът се срещна и с председателя на Кнесета Юли-Йоел Еделщайн.

По-късно днес Радев ще направи изказване на Шестия глобален форум за борба с антисемитизма.

Коментари

Задължително поле