Румъния готова да започне ваксинация срещу COVID-19 на деца над 12 г.

Румъния е готова да започне ваксинация срещу COVID-19 на деца над 12 г. от момента, в който вариантът на ваксината на "Пфайзер/Бионтех" за деца бъде одобрен в ЕС. Това заяви на пресконференция днес националният координатор на ваксинационната кампания д-р Валериу Георгица, цитиран от БТА.

Д-р Георгица съобщи още, че вече се работи по оптимизация на платформата за ваксинация, която да позволи записване на часове за имунизация чрез профила на родителите. Националният координатор на ваксинационната кампания съобщи, че се планира ваксинационен маратон по повод 1 юни.

"Дори планираме да организираме в периода 31 май-1 юни, защото е Международният ден на детето, маратон на национално равнище за ваксинация на деца от възрастовата група 16-18 години. Ако дотогава имаме и разрешение за възрастовата група 12-15 години, имаме предвид в плана и тази ваксинационна дейност", каза д-р Георгица.

По думите му желанието на организаторите на ваксинационната кампания е маратонът за имунизация да работи непрекъснато най-малко 24 ч., за да се даде възможност на колкото се може по-голям брой младежи, деца, юноши да се явят в пунктовете за ваксинация, естествено, придружени от законен представител - родител, настойник, баба или дядо.

Националният координатор на ваксинационната кампания заяви, че според оценките на властите до 1 август близо половината от населението на Румъния ще има някаква форма на имунитет срещу COVID-19 - чрез ваксинация или чрез преболедуване на инфекцията.

По данни на Националния комитет за координация на ваксинационните дейности до 17 май в Румъния са били ваксинирани общо 3 963 176 души с една доза от ваксината, а 2 871 560 души са получили и двете дози, регистрирани са 15 357 нежелани реакции след ваксинация.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа