Румъния ни бие по ръст на заплатите

Хлябът в Румъния е по-евтин отколкото в България, показват данните на Евростат.

Хлябът в северната ни съседка е по-евтин

В услугите вдигат най-много надницата

Алкохолът у нас е с най-ниските цени в ЕС

Заплатите в Румъния нарастват по-бързо от нашите. Разходите за един час труд в България през второто тримесечие на годината са се увеличили с 11% на годишна база, обявиха от европейската статистическа служба Евростат. В същото време разходите за труд в Румъния са нараснали с 12,4%. Подобна беше ситуацията и през първото тримесечие на годината, когато трудът в България поскъпна с 12,9% на годишна база, а в Румъния - с 16,3%. Същевременно в края на миналата година средната заплата у нас и в северната ни съседка беше почти една и съща - около 616 евро. Оказва се, че Румъния ни е настигнала по заплати и вече ни надминава.

На следващите две места по ръст на разходите за труд се нареждат Словакия (+10,6%) и Унгария (+10,1%). Топ 5 се допълва от Естония с ръст от 8,3%. Във всички страни от ЕС има увеличение на заплатите като например в Германия то е с 3,2%.

По отношение на отделните сектори на икономиката ни най-голям ръст на разходите за труд има в услугите - с 11,1%. В строителството увеличението е с 10,5%, а в индустрията - с 9,8%.

Същевременно хлябът и редица други основни храни в Румъния са по-евтини, отколкото у нас. В рамките на ЕС най-евтиният хляб е в Румъния - цената му е 54% от средното ниво за ЕС, обявиха от Евростат. В България стойността на хляба е 62% от средното за ЕС ниво, а Полша е на трето място с 68%. Като цяло храната в Румъния е най-евтината в ЕС - 65,4% от средното ниво в ЕС. На второ място по най-евтина храна е Полша с 67,9% от средното ниво. България е чак на трето място като у нас цените на храните са 74,8% от средните за ЕС.

През 2018 г. хлябът е бил най-скъп в Дания (152% от средното ниво), а на следващите места са Австрия (135%), Люксембург и Финландия (по 127%).

Цените на алкохола в България и Румъния са най-ниските в ЕС и са приблизително еднакви - 74% от средното ниво. Като тук влизат високоалкохолните напитки, бирата и виното. В ЕС най-скъп е алкохолът във Финландия (182% от средното ниво), следвана от Ирландия (177%) и Швеция (152%).

Коментари

Задължително поле