Румънският Алберт - трофей в Лихтенщайн

Кафявите мечки са защитени от лов на територията на държавите членки от ЕС.

Мечокът бил под наблюдение на природозащитниците

17-годишният мечок убит от принц Емануел срещу 7000 евро

Принцът на микро-държавата Лихтенщайн Емануел фон унд зу Лихтенщайн е обвинен от румънски и австрийски неправителствени организации, че е отстрелял най-голямата румънска кафява мечка по време на трофеен лов, съобщава „Политико” като се позовава на официалната жалба внесена от двете НПО.

Според нея принцът посетил Румъния през март и убил 17-годишният мечок в защитен природен резерват. Визитата му била основана на фалшиви твърдения че участва в лов на женска мечка, за ловът на която румънските власти били издали специално разрешително, след като бозайникът тормозел продължително местните жители на село в Карпатите.

Мечокът, който бил убит от принца на Лихтенщайн се казвал Алберт, бил под наблюдение на природозащитниците и нарочно бил държан на разстояние от селото.

Румънският премиер Флорин Къцу заяви в интервю пред национална медия че убитото животно „вероятно не е най-голямата мечка”, добавяйки че не цялата информация достъпна до медиите е вярна.

Кафявите мечки са защитени от лов на територията на държавите членки от ЕС, като защитен вид и разрешително за отстрелването на отделен индивид се издава само при извънредни обстоятелства.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа