Бизнесът иска държавна финансова помощ за фирмите със загуби от над 25%

Русия затваря границите си

Проф. Мутафчийски: Коронавирусът изчезва от организама за 28 дни Първите 1000 тествани за статистическия модел ще бъдат полицаи, каза шефът на националния щаб

Проф. Кантарджиев: Очакваме пика около Великден, но зависи как се спазват мерките

Жертвите на коронавируса в Италия надхвърлиха 10 000

Северна Корея е изстреляла две балистични ракети

Борис Джонсън с писмо до всяко британско домакинство

Китай съобщи за 45 нови случая на заразата и 5-ма починали

Бебе почина от коронавирус в САЩ, 123 750 са заразените в страната

Седем нови случая на COVID-19 у нас, общо стават 338

Ето какво ще е времето днес

Каква смърт очаква зодиите

На 29 март 2020 да почерпят

Стрелците ги очаква успех, а Раците споделена любов – Дневният хороскоп на Алена

Ще оцелеят само тези, които се адаптират към новостите

Румънски „Чудовища“ с триумф на „София филм фест“ Три приза за “Прасето” на Драго Шолев

Кадър от “Чудовища”

“Тайният живот на Вера” с победата в категорията за документално кино

Румънския режисьор Мариус Олтеану си тръгна с голямата награда на 23-ото издание на “София филм фест”. Неговото произведение “Чудовища” триумфира и затвърди възходящата траектория на румънското авторско кино. В благодарствената си реч Олтеану говори за абортите и хомосексуалността. “Правата трудно се постигат и лесно се губят, особено когато не си даваме сметка за другите и за тяхното значение, за това какво те искат”, каза Олтеану. Българското кино също отбеляза солидно присъствие, а “Прасето” на Драго Шолев прибра три приза.

Кирил Маричков с наградата на София за цялостен принос към музиката и киното.

Фестивалът почете Кирил Маричков с наградата на София ца цялостен принос към музиката и киното. Маричков разказа, че в рамките на фестивала гледал филма “20 години “Щурците” и негово изказване вътре го накарало да се замисли. “Изказването беше нещо в този смисъл, че българското училище тогава бе обременено от политическа идеология, учеха ни, че най-великото нещо на света е Съветският съюз и че всички ще живеем в едно бъдеще, в което всички ще имат каквото пожелаят. По този повод бях казал, че глупавите вярват на това, което ги учат в училище, умните – на това, което ги учат вкъщи, лабилните – на това, което научават на улицата. Днес не бих казал точно така, още повече като гледам, че бащи-мутри със златна верижка на врата, на чиито синове са писали двойка в училище, отиват да бият учителката защо е писала двойка на сина. Така че де да знам дали родителите са най-възпитателното място в момента. Но аз явно съм имал предвид моите родители, които наистина са ме научили защо демокрацията е по-добра от тоталитаризма и защо на изкуството трябва да се отдадеш изцяло и е нещо много сериозно”, каза музикантът от “Щурците”.

Наградата на Младежкото жури отиде за “Техеран, град на любовта” на Али Джаберансари. Призът на гилдия “Критика” при Съюза на българските филмови дейци бе за “Пеперуди” на Толга Карачелик.

Награда за най-добър български игрален филм. Почетен диплом на журито на Балканския конкурс на “София филм фест” получи “Товарът” на Огньен Главонич. “Нейната работа” на реж. Николас Лабот спечели награда за най-добър балкански филм.

“Тайният живот на Вера” победи в категорията за документално кино.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.