Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Румяна Арнаудова: Смъртта на детето, поставено неправомерно под упойка, е можела да се предотврати

Снимка: Архив

Установено е от разследването и съдебно-медицинската експертиза, че предотвратяването на смъртта на детето е било възможно при правилна реакция – даване на антидота и извикване на екип на спешна помощ. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, във връзка с искането на прокуратурата за снемането на имунитета на кандидата за народен представител от листата на Реформаторския блок д-р Валентин Павлов, заради смъртта на 14-годишно момче по време на стоматологична операция.

“Решението за пълна упойка е взел самият Валентин Павлов. Експертите на съдебно-медицинската експертиза считат, че не е било необходимо поставянето под пълна упойка от медицинска гледна точка“, каза Арнаудова.

По думите й д-р Павлов не е извършил консултация с педиатър, не е извършено лабораторно изследване, ЕКГ. „Според доказателствата се касае за грубо нарушаване на медицински стандарти, неизпълнение на лечение по закон, неправилна терапия, която е довела до смъртта на 14-годишното дете“, посочи говорителят на главния прокурор.

„Детето е било поставено от анестезиолога под пълна анесетезия. Никой не е знаел, че детето е страдало от генетично заболяване, провокирано от пълната упойка“, посочи тя. По думите й детето е било отведено в спешния център “Пирогов” твърде късно, 2 часа след като е изпаднало в състоянието, довело до смъртта му.

„Налице са редица грешки, допуснати от тримата лекари. Една от тях е неизвикването на екип на спешна помощ, а частна линейка“, съобщи Арнаудова и добави, че в 17:05 лекарите само са констатирали смъртта на детето.

Арнаудова добави, че преди да се поиска снемането на имунитета на д-р Валентин Павлов, съпругата му – д-р Павлова и анестезиоложката д-р Филипова са привлечени като обвиняеми.

„Ако ЦИК даде разрешение да се снеме имунитетът на д-р Павлов, СГС ще възобнови производството срещу него. Екипът има готовност, в случай на липса на възражение, максимално бързо да предаде лекарите на съд“, каза Арнаудова.

По думите й 3 месеца никой не е уведомил прокуратурата за неестествената смърт на това дете, а през септември бащата е подал сигнал за случая, след като дотогава е чакал да бъде разпитан за смъртта на сина си.

„Обикновено когато в “Пирогов” има такъв случай, веднага се уведомява прокурор. В този случай не е било така. Това забавяне доведе до това едва днес да се поиска снемането на имунитета на кандидата за народен представител. Не сме установили конкретно действие по прикриване на доказателства”, каза още Арнаудова. Тя добави, че по случая са събрани достатъчно доказателства и не се предвижда ексхумация на тялото.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете