Ангела Меркел: НАТО защитава всички свои членки, включително и Черна гора

Мона Чобан презря Париж заради Родопите В Киселчово писателката създаде артцентър за възраждане на български традиции

Варненският окръжен съд определя мерките за неотклонение на тримата задържани надзиратели

Автобусите на Столичния градски транспорт, които пътуват до планината Витоша, ще бъдат подменени

Труд Уикенд – един вестник за два дни Безгрижна неделя с чаровния 80-страничен брой на вестник "Труд"

Китайският президент пристига на посещение в Африка

С 95 невероятните точки Братя Минкови Кюве получи злато от световният конкурс за винени награди Decanter

Туристическа рана за Гърция от Русия след дипломатическия скандал, 10% спад на резервациите като цяло

Трима български граждани опитаха да преведат нелегално осем чужденци

МОН предлага за обществено обсъждане график на учебното време, ваканциите и датите на изпитите

Крадци са ограбили дома на Мира Добрева, докато семейството й спи

Властите в Хасковска област предупреждават стопаните по селата за опасност от чума по дребните преживни животни

Мъжът, който пострада при катастрофата на АМ „Хемус“, е с опасност за живота

Един човек пострада при катастрофа на АМ „Хемус” край Девня Трафикът се осъществява в активната лента

Ана Пападопулу става жена на Вергов Снимат шести сезон на “Откраднат живот”

Румяна Бъчварова: Няма данни за планиране на терористично нападение в България

Снимка: Архив

Не са постъпили данни за планиране, организиране и осъществяване на терористично нападение на територията на страната. Това каза министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова на брифинг след заседанието на консултативната група по противодействие на тероризма към Съвета на сигурността.

„През последните седмици в Националния контратерористичен център е постъпвала информация за евентуално преминаване на членове на терористични организации, опитващи се да достигнат до страни от Западна Европа, включително и през територията на България“, каза Бъчварова.

„Не е постъпвала конкретна информация за заплахи, насочени срещу чуждестранни дипломатически представителства на територията на България, но посолства на държавите от международната антитерористична коалиция продължават да бъдат сред потенциалните цели на атака от страна на терористични организации“, подчерта Бъчварова.

Няма данни за настроения на крайно десни и националистически организации за извършване на ответни действия, насочени към ислямски религиозни обекти, бежански центрове или отделни представители на българската мюсюлманска общност и чужди граждани. Това каза още министърът на вътрешните работи в оставка.

Бъчварова коментира, че с оглед подобряване на мерките и гарантиране на сигурността на българските граждани и в контекста на последните събития в Берлин, Цюрих и Анкара консултативната група е решила: „Първо – да се запази настоящата трета степен – ниско ниво на нивото на заплаха, съгласно Националния план за противодействие на тероризма. Второ – да се разпореди степен на готовност за реагиране – жълта – за всички структури на МВР, с акцент върху засилване на гранични контрол и охраната на мероприятия, свързани с коледните и новогодишните празници, места посещавани от големи групи от хора, търговски центрове, коледни базари, концерти и чествания“, обясни Бъчварова.

Тя добави и обекти от националната транспортна инфраструктура, като метростанции, спирки, ЖП и автогари и летища, както и дипломатически представителства на държавите от международната антититерористична коалиция. „Тези засилени мерки се отнасят и за МВР по отношение на дипломатическите представителства на България в Турция и рисковите държави. На Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията – за усилване на мерките за безопасност на обектите от транспортната инфраструктура, на Министерство на отбраната – по отношение защитата на охраняването по компетентност обекти и съвместни съоръжения“, добави Бъчварова.

Тя увери, че българските граждани трябва да бъдат спокойни. „Няма реална заплаха. Всички институции по време на всички празници, които следват ще предприемат по-завишени мерки за тяхната сигурност“, добави Бъчварова. Министърът изрази съболезнование към близките на жертвите в терористичните актове от вчерашния ден.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.