5 хитри начина да свалите „празничното“ тегло Без строги режими и изтощителни тренировки

Мъж се е самозапалил в колата си по пътя над Асенова крепост

Д-р Ива Иванова – успешен лекар в света на табутата Арабските жени полагат огромни грижи за външния си вид още от съвсем млади, твърди дерматоложката

БФС поиска безсрочен лиценз от спортното министерство

Лили Иванова тръгва на турне през април

ООН: Всяка чужда намеса в Либия трябва да бъде прекратена

Брак за чаша вода и мръсни чорапи “Кътка и Вътко Тръткови”- новите онлайн семейства

Хванаха италиански боклук на пристанището в Бургас, прокуратурата разследва

Пламнал вентилатор в болницата в Горна Оряховица вдигна на крак огнеборци

Емил Димитров: ТЕЦ „Бобов дол“ няма да работи, докато не лицензира инсталациите си

Затвориха хематологията в УМБАЛ-Бургас, няма специалисти

Любимите рецепти на Цвети Радойчева

Фандъкова: Няма превишение на фините прахови частици в столицата в момента

„Софийска вода“: Няма да има проблеми в столицата заради водоснабдяването на Перник

Ердоган: Халифа Хафтар не бива да управлява Либия, това е историческа грешка

Румяна Бъчварова: Няма данни за планиране на терористично нападение в България

Не са постъпили данни за планиране, организиране и осъществяване на терористично нападение на територията на страната. Това каза министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова на брифинг след заседанието на консултативната група по противодействие на тероризма към Съвета на сигурността.

„През последните седмици в Националния контратерористичен център е постъпвала информация за евентуално преминаване на членове на терористични организации, опитващи се да достигнат до страни от Западна Европа, включително и през територията на България“, каза Бъчварова.

„Не е постъпвала конкретна информация за заплахи, насочени срещу чуждестранни дипломатически представителства на територията на България, но посолства на държавите от международната антитерористична коалиция продължават да бъдат сред потенциалните цели на атака от страна на терористични организации“, подчерта Бъчварова.

Няма данни за настроения на крайно десни и националистически организации за извършване на ответни действия, насочени към ислямски религиозни обекти, бежански центрове или отделни представители на българската мюсюлманска общност и чужди граждани. Това каза още министърът на вътрешните работи в оставка.

Бъчварова коментира, че с оглед подобряване на мерките и гарантиране на сигурността на българските граждани и в контекста на последните събития в Берлин, Цюрих и Анкара консултативната група е решила: „Първо – да се запази настоящата трета степен – ниско ниво на нивото на заплаха, съгласно Националния план за противодействие на тероризма. Второ – да се разпореди степен на готовност за реагиране – жълта – за всички структури на МВР, с акцент върху засилване на гранични контрол и охраната на мероприятия, свързани с коледните и новогодишните празници, места посещавани от големи групи от хора, търговски центрове, коледни базари, концерти и чествания“, обясни Бъчварова.

Тя добави и обекти от националната транспортна инфраструктура, като метростанции, спирки, ЖП и автогари и летища, както и дипломатически представителства на държавите от международната антититерористична коалиция. „Тези засилени мерки се отнасят и за МВР по отношение на дипломатическите представителства на България в Турция и рисковите държави. На Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията – за усилване на мерките за безопасност на обектите от транспортната инфраструктура, на Министерство на отбраната – по отношение защитата на охраняването по компетентност обекти и съвместни съоръжения“, добави Бъчварова.

Тя увери, че българските граждани трябва да бъдат спокойни. „Няма реална заплаха. Всички институции по време на всички празници, които следват ще предприемат по-завишени мерки за тяхната сигурност“, добави Бъчварова. Министърът изрази съболезнование към близките на жертвите в терористичните актове от вчерашния ден.

 

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.