Румяна Захариева и българската литература в Германия

Твърде рядко се чува за преводи на български автори в Германия. Похвално е, че вече 40 години Румяна Захариева е неизменен популяризатор на родната литература на немски език. Тя е единствената българска писателка, която пише еднакво добре на родния си език и на немски и издава книгите си в двете страни. Член е на писателските съюзи в двете държави. Заради Ковид ситуацията се отложи честването на нейния 70-ти рожден ден, но ето че сега Съюзът на българските писатели и Гьоте институт България ще почетат нейната личност с творческа вечер в библиотеката на Гьоте институт на 14 март от 18.00 ч. Румяна Захариева живее от 1970 г. в Бон. Тя е поетеса и белетристка – автор на 8 собствени книги, носител на Наградата на Северен Рейн-Вестфалия за млади немскоезични писатели и на наградата на литературното обединение Die LESE в гр. Бон. Тя е превела произведения на повече от 50 български автори на немски език – с отделни творби или книги. Сред тях са Блага Димитрова, Радой Ралин, Константин Павлов, Ивайло Петров, Любомир Левчев, Николай Кънчев, Румен Леонидов, Николай Табаков. 

През 2021 г. Румяна Захариева преведе и съдейства за издаването на четири книги на български автори в Германия. Това са: Антология Bulgariens Herz // „Сърцето на България“ (31 млади български поети, Größenwahn, Франкфурт на Майн), стихосбирката на Димитър Христов Klagelieder und Trinksprüche // „Тъги и наздравици“ (BoD, Бон), сборникът с поезия, афоризми и фрагменти на Анжела Димчева Nadelstiche im Traum // „Игли в съня“ (билингва, Anthea Verlag, Берлин), сборникът с новели на Златимир Коларов Mitternachtsetüden // „Среднощни етюди“ (Anthea Verlag, Берлин).

Румяна Захариева ще бъде представена като автор с нейните книги, издадени през последните години в България и Германия, както и с цялостната ѝ мисия на творец и популяризатор на българската литература пред немската публика. В събитието ще вземат участие Анжела Димчева, Златимир Коларов и Димитър Христов с кратък рецитал на български език. Ще присъстват млади автори, участници в антологията „Сърцето на България“, ученици от 91 НЕГ и студенти от катедра „Германистика“ на СУ.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура