Русия вдига с 15% данъка за високите доходи

Руският президент Владимир Путин подписа днес закон за вдигане до 15 процента на данъка за граждани с доходи над 5 милиона рубли (55 350 евро) годишно, предаде ТАСС.

Досега ставката бе 13 процента.

Законът цели да бъде осигурен допълнителен източник за финансиране за лечение на деца с тежки животозастрашаващи и хронични заболявания. Очаква се по-високата ставка да увеличи постъпленията в хазната с 60 млрд. рубли догодина, 64 млрд. рубли през 2022 г. и 68,5 млрд. рубли през 2023 година.

Мярката нанася удар на единното подоходно облагане, което бе повод за гордост за Москва, отбелязва "Франс прес". Единното облагане бе въведено през 2001 година и бе сред ключовите реформи, приети по време на първия мандат на Путин, но от няколко години редовно се обсъжда изменение на системата.

Въвеждането на единния данък направи възможно изваждане на заплати и доходи от сивата икономика, опростяване и по-лесно разбиране на данъчната администрация, каза президентът през юни, когато обяви решението за вдигане на ставката за високите доходи.

Предвид обаче на новите качества на администрацията и въвеждането на дигитални технологии вече е възможно данъчната тежест да бъде разпределена по по-диференциран начин, допълни той.

Коментари

Задължително поле