Русия е на второ място сред най-големите производители на оръжие в света

През 2017 година делът на Русия в общия обем на първите100 производители на оръжие е 9,5 на сто. За това информира руската телеграфна агенция ТАСС, като цитира данни на Института за изследване на мира в Стокхолм.

Руските военни компании излизат на втора позиция след САЩ, като изместват от нея британските си колеги. За това свидетелстват данните от последния доклад за състоянието на световното военно производство и износ на оръжие. Стокхолмският институт ги публикува в понеделник.

В статистиката се включват сведения за първите 100 водещи производители на оръжия. Великобритания е заемала втора позиция от 2002 година до 2016 година включително.

В парично изражение общият обем на оръжейните продажби на първите 100 компании през 2017 г. е 398 милиарда и два милиона щатски долара. В проценти това е с 2,5 на сто повече в сравнение с предишната 2016-та и с 44 на сто в сравнение с 2002 година. Тогава се появяват първите сравнителни данни, а информация за Китай все още няма. По този начин в 2017-та за трета поредна година се регистрира ръст на износа на оръжие от водещите световни производители в сектора.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия