Русия изгони македонски дипломат

Месец след експулсирането на руски дипломат от Скопие, Министерството на външните работи на Русия  направи същото по отношение на служител на македонското посолство в Москва. Според информацията изпълняващата длъжността посланик на Република Северна Македония  (РСМ) Оливера Чаушевска-Димовска е била извикана в руското дипломатическо ведомство, където й е казано, че един от служителите в посолството е обявен за персона нон грата, пише скопският вестник “Независен“.

Посолството на Македония в Москва е почти празно, така че не е ясно кой дипломат експулсира Русия. Македония изобщо няма посланик в Москва и тази ситуация продължава от 2019 г., когато последният посланик Гоце Караджанов се върна в Скопие. Ненад Колев беше назначен за бъдещ посланик на РС Македония в Москва, който към момента на назначаването му е посланик на РСМ в Австрия и, както стоят нещата, той не бърза да напуска Виена, въпреки че има агреман да служи в друга страна.

Москва заяви, че няма никакви основания за изгонването на руския дипломат от Скопие. Президентът Стево Пендаровски тогава заяви, че „от това, което видях, случаят е документиран от компетентните институции и не става дума за импровизация“.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия