Русия и Сирия провеждат съвместни военни учения в Средиземно море

Военноморският флот (ВМФ) на Русия и Военноморските сили (ВМС) на Сирия започнаха съвместни учения в Средиземно море, предава ТАСС.

В маневрите участват руски надводни кораби, самолети от авиобаза Хмеймим, ракетни катери и миночистачи на ВМС на Сирийската арабска република. Ученията се провеждат на един оперативен фон, техните участници ще отработят различни тактически епизоди, каза ръководителят на учения контраадмирал Александър Юлдашев

Според него тактическите групи кораби ще извършват артилерийски огън и ще провеждат съвместни маневри в морето, а на брега звената за сигурност и отбрана ще отработват въпроси за борба с безпилотни летателни апарати (БПЛА), незаконни въоръжени групи, както и въпроси за локализиране и премахване на последиците от използването на оръжие срещу съоръжения в пристанището на Тартус.

Юлдашев заяви, че ученията са насочени към засилване на взаимодействието между въоръжените сили на Руската федерация и Сирия за успешната борба срещу незаконните въоръжени групировки, международния тероризъм и засилването на взаимодействието между двете страни.

Както беше обяснено на репортери в руската военноморска база в пристанището на Тартус, районът на ученията не е избран случайно. Руските военни кораби край бреговете на Сирия дават значителен принос в борбата срещу международния тероризъм. Морските крилати ракети „Калибър“ многократно са унищожавали терористични цели в републиката, а руската база в Тартус е основният начин за снабдяване на групировката в Сирия, така че уменията на екипажите на кораби от крайбрежните части трябва да бъдат постоянно подобрявани.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия