Русия и Украйна трети ден преговарят за условията на газовия транзит за Европа

Снимка: Архив

Руска и украинска делегация продължават днес във Виена започналите в четвъртък преговори за споразумение, уреждащо транзита на газ от Русия за Европа. Това заяви пред журналисти говорител на руския концерн "Газпром", предаде ТАСС.

По-рано изпълнителният директор на украинската държавна компания "Нафтогаз" Юрий Витренко изрази надежда, че договореностите ще бъдат финализирани до 27 т. м., а руският енергиен министър Александър Новак заяви, че очаква това да стане през уикенда.

Москва и Киев съобщиха на 20 декември, че са договорили сключването на ново транзитно споразумение за 5 години, тъй като сегашното изтича на 31 декември. Договореностите предвиждат отказ от нови взаимни претенции, изтегляне на арбитражни и съдебни искове, по които няма окончателни решения, и плащане по приетото окончателно решение на Стокхолмския арбитраж.

Според тези договорености "Газпром" извърши плащане на 2,9 млрд. долара за "Нафтогаз", както предвижда решението на Арбитражния съд в Стокхолм, информира вчера представител на руския концерн.

Освен това "Газпром" ще подпише междуоператорско споразумение с компанията оператор на украинската газотранспортна система, а "Нафтогаз" - транспортно споразумение, с което ще резервира мощности от системата за пренос на газ. Организирайки транзита, "Нафтогаз" ще действа като агент на "Газпром" и ще поеме рисковете на преходния период.

Минималният обем на транзитирания през Украйна руски природен газ ще е 65 милиарда кубични метра през 2020 г., а от 2021 до 2024 г. се планира доставката на 40 милиарда кубични метра годишно.

Коментари

Задължително поле