Русия обмисля поетапно отпускане на мерките срещу COVID-19 от 12 май

Снимка: Туитър/Архив

Русия успя да забави разпространението на епидемията от коронавируса, но ситуацията остава крайно сложна и пикът още не е преминат, заяви днес в телевизионно обръщение към съгражданите си президентът Владимир Путин.

„Стабилизирането на ситуацията с коронавируса не трябва да ни успокоява, смъртната опасност от вируса се запазва. Да се говори за цялостна отмяна на мерките не може. Дори когато пикът бъде преодолян, в редица региони ситуацията може да остане напрегната, предстои ни сложен и труден път“, заяви Путин.

За сигурността на гражданите и подкрепа на икономиката държавният глава предложи няколко мерки. Една от тях е работните дни между празниците през май – 6,7,8, да останат почивни без промяна в заплатата.

Освен това правителството, Роспотребнадзор и работна група на Държавния съвет до 5 май трябва да подготвят препоръки за поетапно премахване – от 12 май – на ограниченията.

Министерският съвет трябва да разработи нови пакет мерки в подкрепа на икономиката и гражданите – общонационален план за действие за нормализация на доходите и ръст на икономиката.

Броят на новите случаи на Covid-19 в Русия се увеличи с 6411 за денонощие и към днешна дата е 93 558 души. Жертвите са общо 867.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия