Русия обмисля създаване на удостоверения за пътувания на ваксинирани срещу COVID-19

Руското правителство проучва възможност за издаване на удостоверения на хората, ваксинирани срещу COVID-19, за пътувания в чужбина, пише в публикуван от Кремъл документ, цитиран от "Ройтерс". Поставена е цел тези удостоверения да бъдат международно признати.

Русия е четвърта в света по брой заразени с новия коронавирус. Тя разработва няколко свои ваксини и започна масова ваксинация миналия месец. Днес Русия съобщи за 23 351 новозаразени за последните 24 часа, включително 3591 в Москва, с което общият им брой в страната стана 3 260 138. Общият брой на смъртните случаи достигна 58 988.

До момента в Русия са ваксинирани над 800 000 души и са разпратени 1,5 милион дози ваксина, заяви в събота здравният министър Михаил Мурашко. От 1 януари ваксинираните в Русия ще получават електронно ваксинационно удостоверение, каза Мурашко, цитиран от ТАСС.

Министерството на здравеопазването поддържа база данни за имунизираните руснаци.

Световната здравна организация не препоръчва на страните да издават "имунизационни паспорти" на оздравелите от COVID-19, но проучва възможности за издаване на електронни ваксинационни сертификати и работи по такъв пилотен проект с Естония, отбелязва "Ройтерс".

Коментари

Задължително поле