Русия предложи на Иран нов маршрут за доставки на петрол в Турция и Сирия

Русия предложи да помогне на Иран да преодолее санкциите на САЩ, като му позволи да транспортира суров нефт през пристанищата в Крим, в знак на засилване на връзките между Москва и Техеран, отбелязват в редакцията на британския национален ежедневник The Times.

По-рано Иран извършваше доставки на петрол в Сирия и Турция през Суецкия канал. Този маршрут се превърна в проблематичен, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп изтегли страната от споразумението за ядрената програма на Техеран и наложи икономически санкции на близкоизточната република.

Държавите, които купуват ирански петрол или подпомагат доставката му, рискуват санкции от САЩ.

Георги Мурадов, представител на Кремъл в Крим, обяви предложението. „Иран може да използва нашите транспортни възможности и да транспортира петрол през канала Волга-Дон, през Крим, до Черно море. Взаимният интерес към сътрудничество между Иран и Крим нараства, особено като се има предвид антииранската политика на САЩ“.

Каналът Волга-Дон е дълъг 101 км и е част от система от вътрешни водни пътища, които свързват Каспийско море със световните океани през Азовско и Черно море.

Техеран все още не е отговорил публично на руското предложение.

Коментари

Задължително поле