Русия разкри подробности за новия си сателит за противоракетна отбрана "Купол"

Москва разкри днес подробности за новата си система от сателити за противоракетна отбрана "Купол". Тя има за цел да следи от Космоса за изстрелване на балистични ракети, траекторията и мишената им. Част от системата са три сателита "Тундра", изведени в орбита през 2015, 2016 и 2017 г.

Според началника на руския генерален щаб Валерий Герасимов спътниците засилват възможностите на Русия да засича балистични ракети. Системата бе представена днес на брифинг в руското министерство на отбраната.

Русия, която от 2015 г. разполага с космически сили, които са част от военновъздушните й сили и чиято основна задача е противоракетната отбрана, от години обвинява Съединените щати, че искат да милитаризират космическото пространство.

САЩ изразиха миналата година притеснения във връзка с необичайното поведение на руски сателит. Москва отвърна, че става дума за необосновани твърдения.

Москва изразява задоволство от факта, че разработва оръжия, които могат да пробият съществуващите системи за противоракетна отбрана, като например свръхзвуковите ракети "Авангард", интерконтиненталните "Сармат" и крилатите "Буревестник".

Ученията на НАТО в близост до границите на Русия отразяват подготовката на пакта за широкообхватен конфликт, заяви началникът на генералния щаб на руските въоръжени сили генерал Валерий Герасимов. Той каза това на среща с чуждестранни военни аташета.

Действията на НАТО изостриха напрежението и намалиха сигурността по руските граници, подчерта най-висшият руски военен.

Герасимов все пак заяви, че не вижда условия за широкообхватен военен конфликт. Натискът на Запада срещу Русия може да предизвика "кризисни ситуации", които да излязат от контрол и да провокират военен конфликт, предупреди в същото време той. Началникът на руския генерален щаб отбеляза, че сценариите на ученията на НАТО в Източна Европа показват целенасочена подготовка на Алианса за участие на войските му в широкообхватен военен конфликт.

Отношенията между Русия и Запада достигнаха най-ниската си точка след анексията от Русия на Крим през 2014 г. Русия неведнъж е изразявала тревога от разполагането на сили на НАТО в балтийските страни и ученията на пакта близо до границите й.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза днес, че продължаващото разполагане на инфраструктура на НАТО близо до руските граници поражда безпокойство.

Коментари

Задължително поле