Руската ракета „Буревестник“ с ядрен двигател може да остане в орбита цяла седмица

Най-новата ракета с ядрен двигател на Русия може да остане в режим на готовност в продължение на седмица в земната орбита. Това пише германската медия RedaktionsNetzwerk Deutschland в статия за последния тест на 9M730 „Буревестник“, цитирана от bulgarianmilitary.com.

Руският президент Владимир Путин обяви, че е извършен успешен тест с тази ракета. Потвърждението идва дни, след като The New York Times, въз основа на сателитни изображения, предположи, че Русия може да се подготвя или може вече да е провела тест с междуконтинентална крилата ракета, задвижвана от ядрен реактор.

В миналото ракетата „Буревестник“, наричана SSC-X-9 Skyfall на запад, се сблъскваше с предишни провали и дори инцидент със загинали след неуспешен тест. Сателитните изображения, заснети на 20 септември, разкриват оборудване на стартовата площадка близо до база в отдалечения арктически регион на Русия.

Това оборудване включва камион с ремарке, което изглежда пропорционално по размер на въпросната ракета.

Междувременно руските власти издадоха предупреждение на 31 август пилотите да се отклонят от определена „временно опасна зона“ над част от Баренцово море, разположена на няколко километра от стартовата площадка „Панково“. Подобно предупреждение беше направено и преди ракетния тест „Буревестник“ през 2019 година, припомня Eurasian Times.

В началото на август норвежката природозащитна организация „Белона“, която разгледа внимателно сателитните снимки, засече наличието на два самолета на „Росатом“ в авиобазата в Рогачево, разположена на около 160 километра от стартовата площадка. Смята се, че тези самолети участват в събирането на данни, свързани с изстрелването на ракети.

„Буревестник“, изключително модерна междуконтинентална крилата ракета, може да се похвали с впечатляващ обсег до 22 500 км благодарение на ядрената си задвижваща система. Руският президент Владимир Путин първоначално обяви този проект през март 2018 г.

Тази ракета е част от набор от стратегически оръжия, включващи балистичната ракета „Кинжал“, хиперзвуковия „Авангард“, ядреното торпедо „Посейдон“.

Всички те бяха разкрити от руския президент Путин в реч през 2018 г., където той потвърди потенциала им да избегнат и „надхитрят“ съществуващите отбранителни системи.

Според доклад на Инициативата за ядрена заплаха „Буревестник“ е класифицирана като „оръжие със стратегически обсег на действие за втори удар“. Това означава, че тази ракета ще бъде използвана в случай на ядрени удари по цели в Русия.

Въпреки че теоретично може да носи конвенционална бойна глава, практическата употреба предполага предпочитание към ядрен полезен товар, макар и по-малък по мащаб от повечето други ядрени оръжия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии