Руската федерация и Беларус ще проведат още една среща преди Нова година

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Русия и Беларус създават работна група, която ще се занимава с разрешаването на всички противоречия между страните. Тя ще бъде оглавена от министъра на икономическото развитие на Руската федерация Максим Орешкин, заяви Дмитрий Песков. От 2020 г. междуправителствената група ще трябва да разработи предложения за ценообразуване на руския природен газ, съобщи първият вицепремиер Антон Силуанов. Преговорите между Владимир Путин и Александър Лукашенко по този и други спорни въпроси продължиха почти четири часа. Късно вечерта стана известно, че държавните ръководители се договориха да проведат още една среща преди края на годината.

Отношенията между Русия и Беларус се развиват много успешно, заяви Владимир Путин на срещата с Александър Лукашенко. Търговският оборот през миналата година нарасна с повече от 23%, надхвърляйки 32 млрд. долара, а към това добави още 12%.

Той подчерта, че при такова мащабно взаимодействие винаги възникват въпроси, най-вече в енергийния сектор, въпреки че тук е направено много, особено в рамките на Евразийския икономически съюз „и на двустранна основа“.

„Днес имаме възможност да говорим по всички тези теми. Нашите колеги работеха, проведоха консултации. Предлагам днес: дори и да не постигнем окончателно решение, да слушаме и двете страни заедно“, каза Владимир Путин.

След приключването на официалната реч пред камерите, домакинът на срещата покани госта си на работна вечеря. Преговорите на Владимир Путин и Александър Лукашенко с малки прекъсвания продължиха почти четири часа. Говорителят на руския лидер Дмитрий Песков съобщи, че двамата държавни глави ще проведат още една среща преди края на годината.

Според резултатите от преговорите първият вицепремиер, министърът на финансите на Руската федерация Антон Силуанов, Русия и Беларус ще създадат междуправителствена работна група, която ще подготви предложения за решаване на спорни въпроси. Тя ще работи за сближаване на позициите в основните области на двустранните отношения.

От руска страна съпредседател на работната група ще бъде министърът на икономическото развитие Максим Орешкин.

Антон Силуанов добави, че на срещата в Кремъл са обсъдени планове за промени в областта на данъчното облагане на нефтения и газовия сектор, обсъдени са съвместните действия на Русия и Беларус в областта на ценообразуването на газ и енергия.

„Трябва да вземем решение за ценообразуването на газа и от 2020 г. да разработим предложения за ценообразуване на този вид енергия“, заяви първият вицепремиер.

Минск многократно е изразявал недоволство от цената на руския газ за републиката. В началото на декември, на среща на лидерите на страните от Евразийския съюз, Александър Лукашенко дори публично спореше за това с Владимир Путин, но след това се извини. След това руският лидер отбеляза, че цената за Беларус е почти два пъти по-ниска от тази в Германия ($ 129 спрямо $ 250).

Друга претенция на Минск към Москва е свързана с руските данъчни маневри в петролния сектор, които според изчисленията на беларуската страна ще струват 10 милиарда долара за шест години. И затова Минск би искал да получи от Русия субсидии за своите рафинерии в размер на 2 млрд. долара годишно.

Въпреки това експертите са убедени, че е възможно постигането на взаимно приемливи споразумения. Последните 20 години показват, че със сигурност се намира компромис, напомни бившият кандидат за президент на Беларус, Ярослав Романчук.

„Съдейки по думите на ръководителя на министерството на финансите на Русия, няма да има обезщетение. Но, вероятно, ще има някакъв вид заем или някакъв вид споразумение за доставката на петрол за рафиниране - това е в интерес на руските компании. Затова очаквам, че ще има разумен компромис“, заяви той.

Коментари

Задължително поле