Руска и корейска компания са подали заявления за търга за АЕЦ "Белене"

Снимка: Архив

Очаква се до края на деня това да направи китайската Си Ен Ен Си

Руската фирма "Росатом" и Корейската хидроядрена компания до момента са подали заявления в процедурата за избор на стратегически инвеститор на АЕЦ "Белене", съобщи БНР. Очаква се до края на деня да подаде документи и китайската Си Ен Ен Си.

Желание да участват в строителството на централата са заявили френската "Фраматом" и американската "Дженерал Илектрик", а българска компания е поискала да закупи акции от бъдещия проект. Крайният срок за подаване на заявления изтича днес.

В интервю за БНР изпълнителният секретар на БУЛАТОМ Станислав Георгиев кометира, че промени в условията на процедурата няма да има и държавата няма да дава гаранции за изкупуване на тока:

"Процедурата е обявена преди няколко месеца. Включва 9 етапа, а това е само първия. Това не е търг. Първият етап е просто заявления, че "имам намерение да участвам". Според мен, и трите потенциални инвеститори, които споменахте, ще бъдат в краткия списък, ще се започнат разгорови, ще се поискат оферти и вече, в зависимост от това, което конкретно се предлага в офертите, които трябва да дойдат, някъде на третия-четвъртия етап от процедурата, ще има съответните разговори. Както знаете, процедурата беше обявена, че ще продължи малко повече от една година".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции