Руска конференция за засилване на сътрудничеството и сигурността в Европа разкритикува обвинениятя в шпионаж срещу Николай Малинов

Николай Малинов

Участници на конференция за засилване на сътрудничеството и сигурността в Европа, която се провежда в Калининград, са заклеймили задържането на председателя на движение „Русофили” Николай Малинов в България по обвинения в шпионаж. Това съобщава пред ТАСС председателят на Комисията по защита на държавния суверенитет и предотвратяването на вмешателство в делата на Руската федерация към горната камара на парламента - Съвет на федерацията, Андрей Климов.

„Тъжно е, че никой по света не се възмущава, че човек се оказва обвинен в шпионаж заради дружба с Русия. Това е недопустимо”, заявява Климов и отбелязва, че „всички 100 участници аплодираха моето предложение да осъдим от името на нашата конференция такива ситуации, в които хора, считащи Русия за приятел са обвинени, че са шпиони”.

Форумът е осъдил и неиздаването на визи от страна на САЩ за руски официални лица, които е трябвало да участват в заседанията на ООН в Ню Йорк. Климов отбелязва, че Малинов е трябвало да участва във въпросната конференция, но не може да напусне България, тъй като се намира под мярка за неотклонение „подписка”.

Според сенатора „американците се намесват както във вътрешните работи на Русия с отказа за издаване на визи за руските делегати, така и във вътрешните работи на България, като пречат на българите да дружат с Русия”.

Коментари

Задължително поле