Руският енергиен министър потвърди, че "Турски поток" ще минава през България

Александър Новак

Второто разклонение на газопровода „Турски поток“ ще премине през територията на България, а не през Гърция, заяви днес пред журналисти руският енергиен министър Александър Новак в кулоарите на заседание на руско-турска междуправителствена комисия в Анталия, съобщава ТАСС.

Новак обясни, че "второто разклонение на "Турски поток" ще мине през България, Сърбия и Унгария. Прз България директно". Руският енергиен министър припомни, че тръбата до Турция ще заработи от 1 януари 2020 г.

Що се отнася до второто разклонение на газопровода, то ще влезе в употреба, в зависимост от съпътстващата газотранспортна инфраструктура на европейските страни. Всяка една от тръбите на "Турски поток" ще доставя 15,75 млрд.куб.м. газ на година.

По-рано в. "Комерсант" писа, че "Газпром" може да снабдява с газ от "Турски поток" България, Унгария, Сърбия и Словакия. В зависимост от това кога ще бъдат поставени тръбите първите доставки на руски газ у нас може да пристигнат още през 2020 г. В Унгария това трябва да се случи през 2021 г.

Коментари

Задължително поле