Руският патриарх: Превръщането на Света София в джамия е Божие наказание за Вартоломей

Снимка: Архив

Превръщането на катедралата Света София в Истанбул отново в джамия е Божие наказание за константинополския патриарх Вартоломей, за това, че е подкрепил украинските разколници, счита патриархът на Москва и цяла Русия Кирил, предава ТАСС.

„Несъмнено всичко, което се случи в Константинопол, в Истанбул, свидетелства за наказанието на Бог. Патриарх Вартоломей въведе разколниците в Киевската светиня, в Киевската София и загуби константинополската София - тя стана джамия... Мисля, че трудно можем да си представим по-очевидни последствия, идващи от Божието повеление, защото грехът бе твърде голям“, заяви той в интервюто си по повод Рождество Христово по телевизионния канал „Россия 1“.

На 10 юли 2020 г. турският президент Тайип Ердоган подписа указ, според който в катедралата Света София (Аия София) в Истанбул – паметник на византийската архитектура, издигнат в периода 532 – 537 г. при управлението на император Юстиниан и паметник на Световното наследство на ЮНЕСКО от 1985 година – бяха възобновени мюсюлманските служби. Редица местни християнски църкви, включително Руската православна църква, изразиха съжаление за решението. Същата реакция последва и от ЮНЕСКО.

Коментари

Задължително поле