Руският посланик в Сърбия: Руско-сръбското сътрудничество има „космическа перспектива“

Снимка: Pixabay

Руският посланик в Сърбия Александър Боцан-Харченко обяви началото на нов етап в стратегическите отношения между Русия и Сърбия. В статията си за вестник „Политика“ по случай 60-годишнината от полета на съветския космонавт Юрий Гагарин в космоса дипломатът заяви, че руско-сръбското сътрудничество все повече се развива в новаторска посока и има „космическа перспектива“.

„Надяваме се, че в близко бъдеще ще установим сътрудничество със сръбски приятели в изследването и използването на космическото пространство за мирни цели и ще постигнем конкретни резултати в тази област“, каза Боцан-Харченко.

Руският посланик припомни също, че в разгара на Студената война Гагарин защитава идеалите за мир, искрено партньорство и равенство. В същото време дипломатът обясни, че в Сърбия помнят Гагарин с голяма „топлина“ и следят отблизо новите успехи на Русия в космоса.

Преди това Сръбските пощи, заедно с руската държавна компания „Роскосмос“, пуснаха юбилейни пощенски марки, посветени на 60-тата годишнина от първия полет на човека в космоса.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия