Руският Черноморски флот въведе бойно дежурство заради ученията на НАТО

Снимка: Twitter

Разузнавателни и ударни кораби и бреговите ракетни комплекси на руския Черноморски флот (ЧФ) са въведени на бойно дежурство във връзка с ученията на кораби на НАТО в Черно море, съобщиха в понеделник пред журналистите от Националния център за управление на отбраната на Руската Федерaция, предава ТАСС.

От Центъра отбелязват, че за бързо реагиране на възможни извънредни ситуации „силите и средствата на ЧФ изпълняват комплекс от мероприятия за контрол на действията на корабите на НАТО“. „В назначени райони на акваторията на Черно море е организирано дежурство на разузнавателни кораби, както и на корабни ударни групи, брегови ракетни комплекси „Бастион“ и „Бал“, както и самолети от морската авиация“, заявиха руските военни.

От Центъра напомнят, че на 8 април в югозападната част на Черно море започнаха съвместните учения на НАТО Морски щит – 2019. В него участват кораби и авиация от САЩ, България, Канада, Гърция, Холандия, Турция и Румъния във взаимодействие с представители на въоръжените сили на Грузия и НАТО.

От Обединеното командване на Военноморските сили на НАТО в ученията участва постоянната

групировка SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group), която действа в Черно море от 28 март 2019 година и в чийто състав влизат кораби от България, Канада, Холандия Румъния и Турция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа